De kamervraag
Image default
Rechten

Hoe ga je op een respectvolle en veilige manier om met gevoelige informatie?

Als je bedrijf producten ontwikkelt of gevoelige informatie van Nederlanders verzamelt, dan is het erg belangrijk dat hier op een respectvolle en veilige manier mee om wordt gegaan. Mocht er gevoelige informatie op straat belanden, dan kan dat rampzalige gevolgen hebben voor jouw bedrijf, maar ook voor de mensen waarvan je gevoelige informatie verzameld hebt. Het is erg belangrijk dat er binnen je ondernemingen verschillende protocollen te vinden zijn over het omgaan met gevoelige informatie. 

 

Maak informatie ontoegankelijk voor bepaalde werknemers

Niet elke werknemer van je bedrijf heeft toegang nodig tot bedrijfsgeheimen of verzamelde gevoelige informatie. Eén van de beste keuzes die je kan maken, is het ontoegankelijk maken van gevoelige informatie voor bepaalde werknemers. Hierdoor verklein je de kans dat er informatie op straat belandt. Daarnaast is het ook zeer verstandig om een belangrijk persoon binnen je bedrijf de verantwoordelijkheid te geven die ervoor zorgt dat informatie veilig wordt opgeslagen. Dit zodat deze informatie niet toegankelijk is voor bepaalde werknemers en dat er op een veilige en respectvolle manier met gevoelige informatie wordt omgegaan. 

 

Vertrouwelijk papier vernietigen 

Als er binnen je onderneming erg veel met vertrouwelijk papierwerk wordt gewerkt, dan kan er een dag aanbreken dat dit papierwerk niet meer nodig is. Het is dan zeer belangrijk dat je dit papier op de juiste manier vernietigt. Vertrouwelijk papier vernietigen is zeker niet lastig. Je kunt dit doen door een papierversnipperaar aan te schaffen. Ook is het verstandig om een contract af te sluiten met een afvalverwerker. Ze plaatsen dan een afgesloten bak bij je bedrijf waar al het vertrouwelijk papierwerk in gestort mag worden. Het afvalverwerkingsbedrijf gaat het papier dan volledig vernietigen. Er wordt in veel gevallen gekozen voor het verbranden van papierwerk, dit omdat je er dan zeker van bent dat de papieren volledig zijn vernietigd.

 

Train je werknemers

Zoals je inmiddels wel zal begrijpen, is het voor jouw bedrijf, maar ook voor andere mensen erg vervelend als er vertrouwelijke informatie op straat komt te liggen. Tegenwoordig worden veel vertrouwelijke documenten online opgeslagen. Dat is op zich geen probleem, maar je moet er wel rekening mee houden dat cybercriminelen bedrijven proberen te hacken om juist zulke gevoelige informatie te kunnen stelen. Het is dus erg belangrijk dat je je werknemers traint. Zo leer je ze signalen van mogelijke cybercriminaliteit op tijd te herkennen.