De kamervraag
Image default
Rechten

De meest gestelde vragen met antwoorden over pensioen lees je hier

Het ‘pensioen’, een begrip die je ongetwijfeld vaak rond horen komen. Het klinkt voor de een nog erg ver weg, maar misschien voor de ander komt het met de jaren steeds dichterbij. De tijd vliegt naarmate je ouder wordt en voor dat je het weet is je pensioen aangebroken. Natuurlijk wil je wanneer het moment daar is, dat alles goed geregeld is. We kunnen ons goed voorstellen dat rondom je pensioen meerdere vragen op komen. In deze blog zijn we voor je aan de slag gegaan. We hebben de meest gestelde vragen op een rijtje gezet met antwoorden om jou meer duidelijk te geven over je pensioen. 

Wanneer kan ik met pensioen?

Een van de meest voorkomende vragen is: wanneer kan ik met pensioen? En dat is niet zo vreemd, want het is namelijk erg afhankelijk van het jaar waar je in geboren wordt. Je kunt je voorstellen dat in deze tijd met alle innovaties en technieken in de gezondheid onze levensverwachting anders is dan 75 jaar geleden. Hierdoor staat de AOW-leeftijd niet vast en verschilt dit per jaar wanneer je kunt stoppen met werken. Ben je dus geboren na 31 december 1959? Dan is het nog onbekend wanneer u exact met pensioen kunt gaan. In ieder geval kun je ervan uitgaan dat de leeftijd minimaal 67 jaar is. Daarnaast hangt het af in welke sector je werkt. Wil je weten wanneer jij met pensioen kan? Neem dan een kijkje op de website van SVB, daar kun je eenvoudig een indicatie krijgen van jouw AOW-leeftijd. 

Heb ik recht op een AOW-uitkering?

In Nederland heeft iedereen recht op een AOW-uitkering. Deze bouw je op als je in de 50 jaar voordat je AOW-uitkering in gaat in Nederland hebt gewoond. Helaas is de AOW-uitkering geen vetpot. U krijgt namelijk 70% van het minimumloon. Dit betekent dat wanneer je met pensioen gaat, je 30% minder inkomsten ontvangt. Het is daarom verstandig om je pensioen aan te vullen.

Welke manieren zijn er om mijn pensioen aan te vullen?

Aangezien alleen een AOW-uitkering niet voldoende is om rond te komen tijdens je pensioen, is het belangrijk om aan de hand van verschillende manieren je pensioen aan te vullen. Je wilt ten slotte optimaal genieten van je vrijetijd na jarenlang gewerkt te hebben, dus is het wel zo prettig om extra inkomsten binnen te krijgen. Je kunt dit doen door te beleggen, lijfrenteverzekering af te sluiten en te sparen op je spaarrekening.

Advies nodig?

Heb je advies nodig omtrent alle pensioen vragen die je hebt? Neem dan contact op met een pensioenadviseur bij jou in de buurt. Voor pensioenadvies in Groningen adviseren wij je om naar KPRA te gaan. Dit is een adviesbureau die gespecialiseerd is in niet alleen pensioenen maar ook hypotheken en verzekeringen. Voor hypotheek advies klik hier: hypotheekadviseur Assen.