De kamervraag
Image default
Rechten

Dit is hoe een verzekeringsmaatschappij de letselschade bedragen bepaalt

Er zijn geen strikte regels voor het toekennen van een waarde aan pijn en lijden in een persoonlijk letselgeval, maar dit is wat een verzekeringsmaatschappij zou kunnen overwegen.

Als u gewond bent geraakt door de onvoorzichtigheid van iemand anders, kunt u meestal schadevergoeding eisen van de verzekeringsmaatschappij van de schuldige partij door een zogenaamde claim van een derde partij in te dienen.

Nadat u heeft vastgesteld dat de verweerder degene is die verantwoordelijk is voor uw verwondingen (aansprakelijkheid), moet u ook bewijs overleggen van al uw verliezen die verband houden met het incident (in het wetboek “schade” genoemd). De verzekeringsmaatschappij moet u vergoeden voor uw medische kosten en eventueel gederfd loon dat u oploopt. Bovendien moet de verzekeringsmaatschappij u een vergoeding geven voor uw algemene ‘pijn en lijden’. In dit artikel wordt besproken wanneer een verzekeringsmaatschappij pijn en lijden vergoedt en hoe dit soort schade wordt berekend.

Benieuwd naar welke letselschade bedragen jij kunt claimen? Reken het zelf uit! 

Wat is “Pijn en lijden?”

Pijn en lijden is een juridische term die verwijst naar een groot aantal verwondingen die een eiser kan lijden als gevolg van een ongeval. Het omvat niet alleen fysieke pijn, maar ook emotionele en mentale verwondingen zoals angst, slapeloosheid, verdriet, zorgen, ongemak en zelfs het verlies van levensvreugde. In bijna elke letselzaak zou de eiser in staat moeten zijn om een ​​bepaald bedrag terug te vorderen, ook al is het vrij klein – en soms erg groot – voor pijn en geleden schade .

Hoe berekent een verzekeringsmaatschappij de letselschade bedragen?

Er is geen vaste regel voor hoe een verzekeringsmaatschappij letselschade bedragen moet berekenen. De advocaten van veel eisers zijn getraind in het gebruik van een van de twee methoden voor het berekenen van pijn en lijden. De eerste methode is om de werkelijke schade van de eiser (medische rekeningen en gederfde lonen) te vermenigvuldigen met een bepaald aantal, meestal tussen 1 en 5 (afhankelijk van de ernst van de verwonding). Als een eiser bijvoorbeeld 3.000 euro aan medische rekeningen heeft in verband met een gebroken arm, kan hij dat met drie vermenigvuldigen en concluderen dat 9.000 euro een redelijk bedrag vertegenwoordigt voor pijn en lijden.

De vermenigvuldiging methode wordt gebruikt in onze ongevallen afrekening calculator 

Als alternatief gebruiken veel advocaten van eisers een per diem-benadering (Latijn voor “per dag”). Volgens deze methode wordt een bepaald bedrag – misschien 100,00 euro – toegewezen aan elke dag vanaf de dag van het ongeval totdat de eiser zijn maximale herstel heeft bereikt.

Verzekeringsmaatschappijen zijn niet verplicht om dit soort methoden in overweging te nemen bij het berekenen van pijn en lijden. Veel bedrijven gebruiken computerprogramma’s om te bepalen welk bedrag van een schikkingsaanbod moet worden toegewezen voor pijn en lijden. Deze programma’s houden vaak niet alleen rekening met het soort letsel, maar ook met het soort medische behandeling dat de eiser zocht.

Verzekeringsmaatschappijen beschouwen bijvoorbeeld medische behandeling door een arts meestal als een ernstiger en compensabeler letsel dan behandeling door een chiropractor. Verzekeringsmaatschappijen houden ook rekening met de duur van de behandeling die de eiser heeft aangevraagd. Als de behandeling overdreven lijkt voor het type letsel, zal de verzekeringsmaatschappij niet alle behandelingen meenemen in de berekening van pijn en lijden.

Ben je gebeten door een hond? Kijk hier welke letselschade je kunt claimen voor een hondenbeet. 

http://letselschadebureau.nl