De kamervraag
Image default
Financieel

Dingen die je moet ondernemen wanneer je te maken krijgt met ontslag

Dreigt er een confronterend ontslaggesprek aan te komen met ernstige gevolgen voor jouw toekomst bij een bedrijf of organisatie? We begrijpen als geen ander dat dit erg vervelend en stressvol is voor je. Een van de belangrijkste inkomstenbronnen staat op het punt te verdwijnen. Hoe moet je dan nog de lopende rekeningen betalen? Om je wat gerust te stellen hebben we in deze blog een aantal dingen op een rijtje gezet die je moet ondernemen wanneer je te maken krijgt met ontslag. 

Blijf rustig en redelijk

Het allereerste wat verstandig is om te doen is rustig en redelijk blijven. In momenten van stress kan het wel eens voorkomen dat we anders gaan gedragen. Misschien overhaaste beslissingen maken, uit emotie verkeerde dingen zeggen of bevriezen en niet meer weten wat te doen. Zorg er dus voor dat je rustig blijft en logisch redeneert. Ontslag kan hard aankomen, zeker wanneer je er al jaren werkt en een goede ban met je collega’s hebt opgebouwd. Dan is het vanzelfsprekend dat je boos kan worden en gefrustreerd. In deze situatie is het superbelangrijk om ook redelijk te blijven. Er kan een logische reden zijn waarom je ontslagen wordt, praat dus niet negatief over het bedrijf of tegen je bedrijfsleider tijdens het ontslaggesprek, daar schiet niemand iets mee op. 

Vraag om de reden

Ten tweede is het belangrijk om in gesprek te gaan met je werkgever om te achterhalen wat de reden is van ontslag. Dit zal je helpen om erachter te komen of de reden legitiem is en wat je blind spots zijn, zodat je daar rekening mee kan houden bij je volgende baan. 

Bereken je ontslagvergoeding
Wat heel veel mensen niet weten is dat je recht hebt op een ontslagvergoeding naast je WW-uitkering. Om uit te zoeken hoeveel jouw vergoeding is kun je eenvoudig via een tool een berekening doen. Klik op de volgende twee links voor meer informatie:

  1. https://juridischplatform.nl/ontslag/geld/transitievergoeding/   

  2. https://juridischplatform.nl/ontslag/geld/transitievergoeding/berekenen  

Neem rust en kies je moment om verder te gaan

Ontslagen worden kan een behoorlijke tegenslag zijn. Het is een vorm van teleurstelling, dus de tijd dat je hierom rouwt kan lang duren. Wij raden je daarom aan om even een moment rust te nemen om alles op een rijtje te zetten. Kies vervolgens het moment wat voor jou prettig is om verder te kijken wat je nieuwe stap wordt in je carrière.