De kamervraag
Image default
Sport

Beginnen met paardrijden, wat heb je nodig?

Beginnen met paardrijden is niet zo eenvoudig als naar een manege gaan en op een paard klimmen. Sterker nog, je moet een hoop regelen en aanschaffen voordat je nog maar in de buurt van de stal komt. Paarden zijn grote, sterke dieren die respect verdienen. Zorg er daarom voor dat je goed voorbereid richting de manege vertrekt voor je eerste rijles!

Een goede cap is onmisbaar

Zoals gezegd zijn paarden grote, sterke dieren. Paarden zijn over het algemeen heel rustig maar het blijven dieren en ze kunnen altijd schrikken en op hol slaan. Daarnaast slingert er van alles rond op een manege en kan er altijd een staldeur onverwacht openslaan. Een goede cap is dan ook onmisbaar. Met een op maat gemaakte cap van Samhield of KEP Italia zorg je voor de beste bescherming zonder in te leveren op comfort.

Meerdere comfortabele rijbroeken

Rijbroeken moeten een goede pasvorm hebben. Dat voorkomt dat ze gaan schuren tijdens het rijden. Ook moeten ze voldoende flexibel zijn zodat je maximale bewegingsvrijheid houdt. Daarnaast is het prettig wanneer je rijbroek er een beetje stijlvol uitziet zodat je je niet iedere keer om hoeft te kleden als je na het rijden bijvoorbeeld nog even boodschappen wilt doen.

Stevige rijlaarzen

Uiteraard heb je stevige en soepele rijlaarzen nodig voor het rijden. De meeste bekende merken bieden mogelijkheden tot maatwerk. Laarzen die de los zitten kunnen blaren veroorzaken en bovendien mis je dan het contact met de flanken van je paard. Laarzen die de strak zitten klemmen je been af en dat voelt behoorlijk oncomfortabel.

Bovenkleding voor binnen en buiten

Op de manege kan het behoorlijk koud worden. En ook in de buitenbak of tijdens een bosrit kan het fris aanvoelen. Zorg daarom voor goede rijkleding voor buiten. Tegelijkertijd kun je ook flink gaan zweten tijdens het rijden dus is het belangrijk dat je bovenkleding goed ademt en vocht afvoert. PS of Sweden heeft een leuke collectie met kleding die aan de bovenstaande eisen voldoet. Deze eisen stel je overigens niet alleen aan je eigen kleding maar ook aan de uitrusting van je paard. Een dekje van Eskadron helpt je verder.