De kamervraag
Image default
Woningen

Kies je voor prefab of op maat gemaakt?

Je hebt besloten een aanbouw, dakopbouw, of uitbouw te laten plaatsen en bent op zoek naar verschillende opties. Waarschijnlijk ben je er dan al snel achter dat je grofweg twee opties hebt: op maat gemaakt, of prefab. Wat het verschil is tussen deze twee opties en waar je voor moet kiezen, vertelt De Aanbouwexpert je hieronder.

Wat is prefab?

Allereerst is het handig als we je even uitleggen wat een prefab uitbouw precies is. Dit is namelijk waarschijnlijk een term die je nog nooit gehoord hebt. Prefab betekent als het ware kant en klaar. Wanneer je kiest voor een prefab aan-, op-, of uitbouw, heb je de keuze uit een aantal verschillende, vaste afmetingen. Deze afmetingen vormen de basis voor je aanbouw.

 

Een prefab aan-, op-, of uitbouw wordt dan ook in de fabriek al gemaakt. De aanbouw wordt dan vanuit de fabriek in zijn geheel naar jouw woning verplaatst, waar deze wordt geïnstalleerd.

Het verschil tussen op maat en prefab

Het verschil tussen een op maat gemaakte aanbouw, of een prefab, is nu misschien al wat duidelijker. Bij een prefab aanbouw heb je een zeer beperkte keuze aan eigenschappen, terwijl je bij een op maat gemaakte aanbouw alles zelf kunt kiezen. Hier bepaal je zelf de afmetingen, de afwerking en het materiaal.

 

Dit alles zorgt er natuurlijk wel voor dat een op maat gemaakte aanbouw een heel stuk duurder is. Met een prefab blijven de kosten van bijvoorbeeld een dakopbouw beperkt, met een opbouw op maat kunnen de kosten wel eens hoog oplopen. Daarbij is een prefab aanbouw veel sneller geïnstalleerd, omdat deze al praktisch af is als hij bij je thuis aankomt. Het installeren van een aanbouw op maat duurt wat langer, maar dan heb je ook wat.

Prefab of op maat?

Misschien twijfel je nog welke optie het beste is voor jouw plannen. Natuurlijk is het aan te raden om eerst even in gesprek te gaan met De Aanbouwexpert. Zij kunnen je adviseren over welk soort aanbouw het beste is voor jou. Houd in ieder geval in gedachten: is je budget niet zo groot, dan kun je het beste voor een prefab gaan. Is je budget wat groter en vind je het niet erg om wat langer bezig te zijn, dan is een op maat gemaakte misschien meer iets voor jou.