De kamervraag
Image default
Tweewielers

Scooter leasen of beter een scooter kopen?

Als je net je eerste vaste baan hebt, of je hebt niet voldoende spaargeld op je rekening staan kan een scooter kopen een behoorlijke investering zijn. Je kunt kiezen voor een budget scooter, maar liever zou je een kwalitatief hoogwaardige scooter kopen, misschien wel een elektrisch model. Je kunt ook een scooter leasen, als je een vast inkomen hebt en voldoet aan de voorwaarden kun je direct een scooter leasen en afbetalen over een langere periode. Is een scooter leasen een goede optie voor jou? Lees snel verder!

 

Twee soorten leasen

De term “lease” wordt op twee manieren gebruikt die in praktijk heel anders zijn.

 

Operational lease: Dit is een manier van leasen die bedrijven vaak gebruiken. Je huurt een voertuig van de lease maatschappij, het wordt niet jouw eigendom. Je hebt daarmee geen afschrijving maar ook geen restwaarde. Het onderhoud zit vaak in de prijs inbegrepen waarmee de kosten per maand relatief hoog liggen.

 

Financial lease: Hierbij koop je op afbetaling. Het voertuig wordt direct jou bezit maar de lease maatschappij schiet het aankoopbedrag voor. Je betaalt maandelijks een relatief klein bedrag, er komt wel een rente bij. Je moet zelf zorgen voor het onderhoud. Het voertuig is vanaf de eerste dag jouw bezit en je hebt na aflossing ook een restwaarde.

 

Een scooter leasen

Voor de particulier die een scooter wil aanschaffen is een financial lease meestal de beste keuze. Eigenlijk koop je de scooter maar betaalt niet meteen de volledige aankoopsom. Als je een vaste baan hebt zul je de uitgaaf niet zo in je portemonnee “voelen”, en je hoeft niet eerst te sparen. Het minimum vereiste inkomen is niet zo hoog, met een normale baan kun je daar waarschijnlijk aan voldoen. Je moet wel een rente betalen, kijk goed naar de polisvoorwaarden wat de effectieve rente is. Je krijgt ook een berekening van de totale kosten.

 

Het kan zijn dat je nu even niet het geld ter beschikking hebt maar over een jaar wel. Als je een lease contract hebt afgesloten voor drie jaar hoef je niet elke maand te blijven betalen. Je kunt de scooter ook voortijdig aflossen, dan betaal je minder rente. Maak een berekening en kijk of jij in aanmerking komt voor een scooter leasen.