De kamervraag
Image default
Hobby en vrije tijd

De verschillende soorten filamenten voor 3d tekenen

Wanneer je tegenwoordig een 3d pen in je bezit hebt of wellicht een 3d printer wanneer je wat meer budget tot je beschikking hebt is het materiaal filamenten je wel bekend. Een filament is als de koffieboon voor de koffiemachine en zonder deze vulling kun je niets printen. De ontwikkelingen van dit populaire materiaal is enorm gestegen en er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten filamenten te koop. Wanneer je een 3d pen hebt is het wel uitkijken of je de juiste soort gebruikt want je kunt met een verkeerd soort van filament direct je 3d pen kapot maken. Voor de juiste 3d pen kijk altijd even bij de website van goedkope3dpen.be.

Welke soorten filamenten zijn er in 2017

Wanneer we de standaard ABS en PLA filamenten bekijken dan zien we vooral dat er steeds meer nieuwe kleuren zijn gekomen. Vooral PLA filamenten zijn erg populair bij kinderen en geven bij de verhitting geen schadelijke dampen vrij. Maar al met Woodfill een geprint? Deze filamentsoort imiteert het natuurlijke materiaal hout en is er in verschillende kleuren. Maar ook metaalsoorten als brons, koper en of goud kan nu in filament vorm worden toegepast en geeft een erg mooi effect aan je 3d tekening. Dan zijn er uiterst flexibele filamenten die met hun eigenschappen natuurlijk ook slim benut kunnen worden. Kortom veel mogelijkheden maar kun je dan ook ieder filament gebruiken?

Wat wel of niet kan

Wat erg belangrijk is om te weten is of jou 3d pen wel geschikt is om met deze materialen te werken. Let hier heel goed voor op want het gaat hier vooral om de temperaturen die deze filamenten doet laat smelten. Elk materiaal heeft zijn eigen verhittingstemperatuur en als deze te laag is kan je pen behoorlijk verstopt raken. Wat we zien is dat het traploos instellen van de temperaturen een eerste vereiste is en ook de automatische doorvoer en een goede display. Wanneer dit ontbreekt aan je 3d pen kun je beter het materiaal laten liggen of een goede 3d pen aanschaffen.