De kamervraag
Image default
Electronica en Computers

Trends 2017 voor 3d printing

Wanneer we kijken naar 3d printing dan zien we een enorme ontwikkeling maar vooral ook enorme doelgroep die zich constant vernieuwd op het gebied van de 3d print objecten. Of het nu gaat om een mooi sieraad of een implantaat in je lichaam de 3d printing is continue zichzelf verder aan het ontdekken. Toch zin er een aantal trends te bespeuren waarom deze ontwikkeling momenteel zo snel gaat. In dit artikel geven we u meer inzicht in deze trends en toekomst van 3d printen.

De software is uitgebreider en er zijn nieuwe materialen

In de eerste fase van de revolutie van het 3d printen was deze trend alleen voor technologische mensen bedoeld. Om een object in 3d uit te kunnen printen had je vrij technische software nodig die vaak ingewikkeld en veel kennis van de gebruiker vroeg. Tegenwoordig is dit allemaal een stuk eenvoudiger geworden en juist ook toegankelijker door programma’s als autodesk die zelfs door kinderen kan worden gebruikt. Maar ook de mogelijkheden van het printen met andere materialen heeft het 3d printen populairder gemaakt. Hierbij moet je denken aan materialen als hout, metaal, gerecycled, hennep, kleur veranderend, carbon, glas en veel meer soorten van filamenten.

Betere en goedkopere printers en meer toepassingen

Natuurlijk hebben de fabrikanten van de 3d printers niet stilgezeten en zijn er zelfs zelfmaak 3d printers op de markt als de prusa3d printer die alles kunnen maar weinig geld kosten. Hierdoor is de markt steeds groter aan het worden en kunnen er ook meer mensen gebruik maken van de mogelijkheden van de 3d printer. Omdat de creativiteit van ontwerpers nu ook met het product werken komen er steeds meer toepassingsmogelijkheden bij. Kleding ontwerpen, productieprocessen lokaal en of skateboards uitprinten behoort nu allemaal tot de mogelijkheden. Zelfs de onderdelen van een 3d printer kunnen gewoon uitgeprint worden.