De kamervraag
Image default
Financieel

Wat is een broker ?

Wat is een broker?

De twee belangrijkste rollen op de effectenbeurs zijn die van broker en dealer. De broker is de persoon of het bedrijf die handelt tussen jou als belegger aan de ene kant en de markt aan de andere kant. Een broker is lid van de beurs en handelt strikt in opdracht van de belegger. Ze nemen opdrachten aan van andere partijen. Dat kunnen grote institutionele beleggers zijn zoals pensioenfondsen, maar ook kleine particuliere beleggers, zoals jij.

 

Effectenmakelaar 

Een broker brengt de koper en de verkoper bij elkaar, zoals een vastgoedmakelaar dat ook doet bij de verkoop van een huis. Vandaar ook dat we in het Nederlands een broker ook wel effectenmakelaar noemen. Het is voor een broker ten strengste verboden om zelf te gaan handelen op de beurs. Ze dienen hun inkomsten te genereren uit de commissies op transacties die ze hun opdrachtgevers in rekening kunnen brengen.

 

Broker/dealer 

Als een handelaar op de beurs niet voor derden maar voor zichzelf in aandelen handelt, noemen we hem een dealer. Er zijn ook bedrijven die beide rollen vervullen, die noemen we dan broker/dealer. Zo’n bedrijf moet wel aan zeer strenge voorwaarden voldoen om deze naam te mogen dragen. Het handelen voor de klanten en de handel voor eigen gewin moet namelijk zeer strikt gescheiden worden. Anders zou zo’n bedrijf jou bijvoorbeeld kunnen adviseren om bepaalde aandelen te verkopen, om ze vervolgens zelf goedkoop aan te kopen. Om dergelijk misbruik van hun positie te voorkomen, hebben broker/dealers een speciale afdeling die zich alleen maar bezighoudt met toezien op en zorgdragen voor deze scheiding.

 

<h2>Voorbeelden van broker/dealers</h2> Een bekende broker/dealer die voor zeer veel particulieren werkt is bijvoorbeeld Binck. Dit bedrijf heeft een zeer goede naam en staat als zeer betrouwbaar te boek. Dat geldt ook voor de meeste grote banken, zoals bijvoorbeeld Rabobank, Fortis en Dexia.