De kamervraag
Image default
Aanbiedingen

Waar allemaal kan ik een hollewandplug voor gebruiken?

Wanneer je iets wilt bevestigen aan een holle wand, dan gebruik je hiervoor logischerwijs een hollewandplug. Deze pluggen zorgen er namelijk voor dat je schroef stabiel blijft zitten, doordat de plug zich op een speciale manier uitzet. Als we gaan kijken naar de verschillende soorten pluggen, dan zien we dat je gebruik kunt maken van een kunststoffen of metalen hollewandpluggen. Deze laatstgenoemde is vooral ideaal wanneer je een wat zwaarder object wilt ophangen. Hierbij kun je denken aan een schilderij of zwaar metalen klok. Om je een idee te geven waarvoor je deze pluggen allemaal kunt gebruiken, is het eerst goed om wat dieper in te gaan op waar je ze exact gebruikt.

 

Waar gebruik je een hollewandplug?

Dat je een hollewandplug gebruik voor het ophangen van dingen aan een muur met holle wand, dat is inmiddels wel duidelijk. Toch heerst dan de vraag, wat is een holle wand en hoe ontstaat deze? Deze muren die aan de achterkant hol zijn, zijn meestal gemaakt van gipsplaten. Deze platen worden namelijk tegen een houten frame bevestigd, waardoor er een ruimte ontstaat van vaak zo’n 10 tot 15 centimeter. Doordat de gipsplaat relatief dun is, kan een normale plug met schroef zich bijna niet vastklampen aan deze plaat. Door het gebruik van een hollewandplug is dit geen probleem.

 

Hoe kies je de juiste hollewandplug?

Nu je weet dat er twee verschillende varianten pluggen zijn die geschikt zijn voor een holle wand, is het zaak om te bepalen welke je wanneer gebruikt. In principe is het niet heel ingewikkeld en staat het meestal wel op de verpakking. Des te dikker de plug, des te meer gewicht deze kan hebben. Je kunt dus wel nagaan dat je voor een zwaar schilderij een dikkere en ook stevigere plug nodig hebt. In dit soort gevallen gebruik je dan ook een metalen hollewandplug. Nadat je een schilderij hebt opgehangen, is het wel belangrijk dat je ook direct kijkt naar de rest van de afwerking van de wand waaraan deze is bevestigd. Zo is het kit aanbrengen om de naden en kieren te dichten van groot belang. Je zit er namelijk niet op te wachten dat je tegen een open rand zit aan te kijken wanneer je wand klaar is.

 

Hoe gebruik je de hollewandplug?

Wanneer je weet welke plug je nodig hebt, is het tijd om ze ook daadwerkelijk te gaan bevestigen. Je wilt natuurlijk dat nieuwe schilderij zo snel mogelijk ophangen. Belangrijk is om rustig te werk te gaan. Vooral wanneer ze je in een gipsplaat moet bevestigen, is het zaak om dit met uiterste precisie te doen. Je boort daarom dus eerst een gat in de plaat waar je het object uiteindelijk aan wilt ophangen. Vervolgens druk je hier de hollewandplug in het gat en draai je de schroef aan. Door de schroef aan te draaien klemt de plug zich als het ware tegen de binnenkant van de plaat, waardoor de schroef geen kant meer op kan. Dit zorgt ervoor dat de schroef nu kan worden belast met een gewicht, afhankelijk natuurlijk van de type plug welke je hebt gekozen.