De kamervraag
Image default
Zakelijk

BHV oefenen en herhalen

Naast het volgen van een BHV-cursus is het noodzakelijk om regelmatig te herhalen en oefenen om de BHV-organisatie effectief te houden. Regelmatig oefenen en herhalen helpt om de kennis en vaardigheden op peil te houden en om zo adequaat te kunnen blijven handelen.

Uit onderzoek is gebleken is dat stof blijven herhalen en oefenen essentieel is om het op te slaan. De hersenen maken pas verbindingen wanneer iets nieuws vaker voorbijkomt.

Regelmatig de kennis en vaardigheden herhalen en oefenen op de werkplek vergroot de kans dat je competent blijft. Hierdoor kan je adequaat blijven handelen wanneer dit echt nodig is, bijvoorbeeld tijdens noodsituaties.

BHV-herhalingscursus: hoe vaak moet dat?

Wanneer je BHV’er bent moet je regelmatig een cursus bhv herhaling krijgen en in de praktijk oefenen zodat je kennis en vaardigheden op peil blijven. Dit is noodzakelijk om de veiligheid en de gezondheid van de aanwezigen binnen jouw organisatie te waarborgen. Als de BHV’ers niet regelmatig een herhalingscursus volgen, dan is de BHV binnen de organisatie niet in orde. Vervolgens kan de Inspectie SZW-maatregelen nemen. Als werkgever kun je hiervoor zelfs een boete krijgen. 

BHV-oefenvormen

Een ontruimingsoefening wordt vaak gehouden op de werkplek zelf en bestaat vaak uit realistische nagebootste situaties, die bij jouw organisatie mogelijk op kunnen treden. Je kan een grote oefening houden, maar je kan ook kleinschalig oefenen door maar een paar scenario’s te oefenen of een deel van een scenario te oefenen, bijvoorbeeld alleen het eerste hulp verlenen. 

Daarnaast kan het heel waardevol zijn om regelmatig ‘droog’ te oefenen. Een zogenoemde tabletop-oefening (realistisch scenario in het klein, op “tafel formaat”) is daarvoor het geschikte instrument. Een mogelijk scenario wordt dan in het klein uitgewerkt en volledig door gelopen.

Voordelen oefenen voor de BHV

Naast het op peil houden van vaardigheden heeft oefenen nog een aantal andere voordelen: 

  • BHV-materialen worden gecontroleerd;
  • BHV’ers merken hoe de aanwezige personen op een incident reageren;
  • ook collega’s weten wat te doen bij een incident.