De kamervraag
Image default
Woning en Tuin

Zo creëer je meer rust in je inrichting

Heb je het gevoel constant haast te hebben? Vind je het lastig om in het nu te leven? Wist je dat de omgeving waarin je leeft hier invloed op heeft? Door te zorgen voor een rustige thuisomgeving kan je echt tot rust komen. Hier lees je hoe je jouw huis zo kunt inrichten dat jij je meer uitgerust voelt.

Planten

Wist je dat mensen zich minder gestrest voelen als ze omringd zijn door natuur? Door planten in je huis te zetten kan je dit gevoel ook ervaren. Naast het voelen van minder stress kunnen sommige mensen zich hierdoor ook beter concentreren. Tevens zorgen planten voor meer zuurstof, wat de kans op hoofdpijn kan verkleinen. Snurkt je partner of snurk jij? Probeer dan eens een ananasplant uit. Dit wordt ook wel de ‘anti-snurk plant’ genoemd, doordat het bij sommige mensen ervoor zorgt dat ze niet meer snurken.

Natuurtinten en natuurlijke materialen

Naast het hebben van echte natuur in je huis kan je ook rust creëren door natuurtinten en natuurlijke materialen te gebruiken in je huisinrichting. Natuurtinten zijn bijvoorbeeld allerlei bruintinten vanaf beige tot donkerbruin. Qua natuurlijke materialen kan je bijvoorbeeld denken aan bamboe en hout. Koop bijvoorbeeld een mooie grote houten tafel, een houten kast of een bamboe lamp.

Gordijnen

Kies voor gordijnen in een rustige kleur in plaats van gordijnen met prints. Door drukke prints op je gordijnen kan je snel overprikkeld raken. Overgordijnenzijn een goede keuze als je op zoek bent naar gordijnen die sfeer creëren. Een groot voordeel van overgordijnen is dat ze een isolerende en verduisterende functie hebben. Zo heb je én minder last van geluidsoverlast en kan je jouw hele kamer donker maken. Dat is ideaal als je een keer een momentje voor jezelf wilt nemen om tot rust te komen, bijvoorbeeld met een dutje. Als er dan nog veel zonlicht schijnt in je huis kom je namelijk lastiger in slaap. Dit is ook handig als je de pech hebt dat je een lantaarnpaal voor je huis hebt staan. Groene gordijnen zijn ook een aanrader. Het groen doet denken aan natuur.

Als jij je vaak onrustig voelt moet je naast het herinrichten van je huis ook andere stappen ondernemen. Volg bijvoorbeeld een mindfulness cursus, ga yoga doen of gebruik een mindfulness app. Als je erg veel klachten hebt is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts.