De kamervraag
Image default
Woning en Tuin

Waar moet je op letten tijdens het bezichtigen van een huis?

In de zoektocht naar een nieuwe woning kom je online al heel veel opties tegen. Wanneer je jouw ideale woning hebt gevonden online en een bezichtiging hebt ingepland, is het tijd om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden. Maar wat zijn nou eigenlijk dingen waar je op moet letten bij het bezichtigen van een huis? Welke punten zijn cruciaal voor een goede onderhandelingspositie? Het antwoord op deze vragen vind je in dit artikel. 

Wat is de reden van de verkoop? 

Of de verkopende partij nu net een stuk grond heeft gekocht om zelf een huis op te gaan bouwen of dat zij om een andere reden gaan verhuizen, kan invloed hebben op het verkoopproces én op jouw onderhandelingspositie. Vraag tijdens de bezichtiging dus altijd even naar de reden van verkoop aan Van der Eijken makelaardij: Uw makelaar in Roosendaal. Zo weet jij welke situatie er speelt en hier kan je op inspelen met bijvoorbeeld de overdrachtsdatum. 

De buitenkant van het huis

Hoe mooi de woning ook is aan de binnenkant, de buitenkant én de buurt waar het huis in staat zijn ook heel erg belangrijk. Deze twee dingen kun jij namelijk zelf bijna niet veranderen. Een handige tip is om op verschillende dagen en momenten het huis te bekijken om de drukte rondom de woning goed in te kunnen schatten, de parkeergelegenheid te onderzoeken en te ontdekken op welke momenten de zon in de tuin of op het balkon schijnt. 

Hoe is het huis geïsoleerd? 

Een nieuwbouwhuis is bijna altijd veel beter geïsoleerd dan een woning uit de jaren 70 met karakteristieke eigenschappen. Voor beide woningen zijn veel liefhebbers te vinden, maar bij beide woonstijlen hoort een ander energielabel. Vraag dus na wat het energielabel van de woning is, want deze beïnvloedt de maandlasten waar je later mee te maken gaat krijgen. 

De doorlooptijd

Wanneer je een leuke woning hebt gevonden, is het niet onbelangrijk om te controleren hoe lang de woning waar je interesse in hebt al te koop staat. De periode waarbinnen een woning wordt verkocht, geeft een goede richtlijn voor jouw mogelijke bod. Wanneer een woning nog maar net te koop staat, komen er veel mensen kijken, dus je zult dan hoger in moeten zetten met een openingsbod. Dit is niet het geval wanneer een woning al een langere tijd te koop staat.