De kamervraag
Image default
Gezondheid

Krijg je leven terug na het stoppen met roken

Dus je bent gestopt met roken, gefeliciteerd! Je hebt al een van de best mogelijke dingen voor je lichaam gedaan. Nu is het tijd om je gezondheid terug te nemen en te werken aan het omkeren van de lange termijn effecten die je oude gewoonte op je leven heeft. Hier is alles wat je moet weten over het verzorgen van je lichaam na het stoppen met roken.

Voorgoed stoppen met roken

Als je van een roker van een pakje per dag bent teruggegaan naar een roker van één sigaret per dag, is dat een goed begin. Maar probeer voor eens en voor altijd af te kicken van de gewoonte toe de hoek. “Het is nooit te laat om te stoppen met roken,” moedigt Alex Foxman, MD, FACP, van het Beverly Hills Institute aan. “Hoewel, hoe eerder je stopt, hoe beter de fysieke resultaten zullen zijn.” Uit onderzoek is gebleken dat mensen, gewoon door te stoppen met roken, hun risico op longkanker binnen tien jaar na het stoppen kunnen terugbrengen tot het risico van niet-rokers.

Beheers jouw stress

Voor sommigen kunnen stressfactoren in hun leven een trigger zijn om terug te keren naar oude gewoonten zoals het roken van sigaretten, volgens Dr. Foxman. Als je jouw gezondheid onder controle wilt houden nadat je gestopt bent, moet je op het stressniveau letten en creatieve manieren vinden om kalm te blijven onder druk als je wilt voorkomen dat je weer begint te roken. 

Dagelijks bewegen

Dagelijkse lichaamsbeweging is de basis van een gezond leven, vooral voor ex-rokers. “Doe dagelijks minstens 30 minuten aan lichaamsbeweging,” zegt Dr. Foxman. Als je moeite hebt met het creëren van een dagelijkse gewoonte om te bewegen, onthoud dan dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn. Elke vorm van cardiovasculaire lichaamsbeweging gedurende ten minste 30 minuten per dag heeft een aanzienlijk effect op iemands cardiovasculaire systeem, volgens Dr. Foxman. “Zelfs wandelen vermindert het risico op hart- en vaatziekten, die leiden tot hartaanvallen en beroertes, aanzienlijk.” Hij merkte ook op dat lichaamsbeweging ook een geweldige manier is om stress te beheersen, dus het is een win-win situatie.

Eet veel fruit en groenten

Natuurlijk is goed eten een belangrijk onderdeel van elke gezonde levensstijl, maar bepaalde voedingsmiddelen kunnen voor voormalige rokers gunstiger zijn dan andere. “Voedingsmiddelen met veel antioxidanten verminderen ontstekingen en schade op cellulair niveau, wat kan helpen bij het herstellen van het beschadigde weefsel als gevolg van tabaksgebruik”, aldus Dr. Foxman. Voedingsmiddelen met veel antioxidanten zijn onder andere fruit zoals bosbessen, rode en paarse druiven en rode bessen, donkere bladgroenten en zoete aardappelen, maar ook noten, thee en volle granen. Het is altijd goed om gezond te eten wanneer je zegt: “ik stop met roken”.

https://www.ikstopermee.nl/