De kamervraag
Image default
Financieel

Wat doet een accountant precies?

Misschien denk je erover om een accountant in dienst te nemen voor je administratie of boekhouding, of wil je zelf een opleiding tot accountant gaan volgen. Het kan zijn dat je nog niet precies weet wat een accountant dan doet. In dit artikel vertellen we je daar het een en ander over.

Een accountant zoals Doomen & Quist: uw accountant nabij Roosendaal heeft verschillende taken. Zo kun je een accountant in dienst nemen voor fiscaal of financieel advies, of om je salarisadministratie te doen. Hieronder vertellen we je nog wat meer over de taken van een accountant.

Wat is een accountant?

in Nederland mag je jezelf niet zomaar accountant noemen, deze functie is namelijk een beschermd beroep in ons land. Als je een accountantsopleiding hebt gevolgd en je een paar jaar ervaring hebt, mag je jezelf accountant noemen. Een accountant controleert de boekhouding en de financiële administratie van het midden- en kleinbedrijf. Verder is een accountant soms ook een externe adviseur.

De taken van een accountant

Accountants zijn verantwoordelijk over de juistheid van de cijfers van een onderneming. Een accountant houd dus al je cijfers bij en zorgt ervoor dat alles klopt. De taken van een accountant zijn onder andere:

  • Het opstellen van rapportages

  • De ondernemer adviseren en ondersteunen

  • Het behandelen van financiële overzichten

  • Als bemiddelaar optreden

  • Advies verlenen over de financiering- en ondernemingsvorm

  • Verklaringen omtrent documenten zoals een beoordelingsverklaring, of een controleverklaring verzorgen

Het verschil tussen een accountant en een boekhouder

Veel mensen halen de woorden accountant en boekhouder door elkaar. Dit terwijl er een duidelijk, maar klein verschil zit tussen een accountant en een boekhouder. Een accountant moet een relevante hbo-diploma en drie jaar relevante werkervaring op zak hebben. Daarbij staat een accountant onder toezicht van de NBA en kan hij bij onjuist handelen aangesproken worden door bijvoorbeeld de tuchtrechter. Voor een boekhouder gelden deze regels niet, waardoor er veel minder overzicht is op het werk van een boekhouder. Je kunt dus nog steeds een boekhouder in dienst nemen, maar deze wordt niet zo goed gecontroleerd zoals een accountant.