De kamervraag
Image default
Woning en Tuin

Verschillende soorten schroeven

Verbouwen is een bezigheid die veel meer van je vergt dan misschien op het eerste oog opzicht lijkt. Je moet rekening houden met verschillende dingen zoals het materiaal waarmee je werkt, je gereedschap en de berekeningen die je moet doen om alles goed in elkaar te zetten.

 

Er zijn heel veel verschillende soorten schroeven die in te delen zijn in verschillende categorieën en subcategoriëën. Om duidelijkheid te scheppen is hier een lijstje van verschillende soorten schroeven zodat je weet welke schroef je in welke situatie je kan gebruiken.

 

Metaalschroeven zijn schroeven die in principe elk materiaal met elkaar kunnen verbinden. Hiervoor is wel een ander stuk gereedschap nodig met een inwendige schroefdraad, zoals een moer. Er zijn vier verschillende soorten metaalschroeven. Een slotbout met vierkante aanzet wordt vooral gebruikt voor het verbinden van zware stukken hout. Zeskantschroeven worden vooral gebruikt voor het verbinden van verschillende metaalsoorten en ze zijn bijzonder sterk. Cilinderkopschroeven worden gebruikt voor lichtere verbindingen en de kop van de cilinderkopschroef voorkomt dat het materiaal waarin de schroef zit scheurt en ten slotte zijn er platkopschroeven die je gebruikt voor verbindingen waarbij je niet mag zien dat er een verbinding zit.

 

Er zijn ook nog houtschroeven. Deze bevatten specificaties zoals een boorpunt en een schroefdraad die met opzet zo zijn gemaakt dat ze gemakkelijk door hout heen kunnen gaan. Er zijn zeven soorten houtschroeven. Terrasschroeven zijn schroeven die men vooral buiten gebruikt op oneffen bouwgronden. Bouwschroeven zijn bijzonder lange schroeven je eigenlijk binnen in de houtbouw gebruikt. Dan heb je nog vijf soorten houtschroeven waarvan alleen de kop verschilt.

 

Ten slotte zijn er snelbouwschroeven die vooral binnen worden gebruikt.Snelbouwschroven zijn gefosfateerd, waardoor de snelbouwschroeven beter bestendig zijn tegen vochtige omgevingen. Er zijn ook nog verschillende soorten snelbouwschroeven die ieder geschikt zijn voor verschillende soorten materialen. Een gipsplaatschroef bijvoorbeeld is het meest geschikt voor versterkte gipsvezelplaten en een snelbouwschroef met fijn schroefdraad is het meest geschikt voor gipskartonplaten op metalen frames.

 

https://www.bnvtools.nl/

Gerelateerde artikelen

Waar gaat de Nederlander deze zomer heen?

Met trapliften behoudt u langer uw vrijheid

Bouwvergunning