De kamervraag
Image default
Woning en Tuin

Upgrade je sloten, en houd ongenode gasten buiten de deur

De meeste mensen in België kennen iemand in hun directe omgeving die weleens te maken hebben gehad met inbraak. Dit kan een behoorlijk ingrijpende gebeurtenis zijn, met mogelijk vergaande gevolgen. In de meeste gevallen kan een inbraak door de juiste voorzorgsmaatregelen voorkomen worden.

Nu weet eenieder die Ocean’s Eleven gezien heeft dat niets onmogelijk is voor de meester-dief of dievegge, maar het minste dat je kunt doen is het eventuele indringers zo moeilijk mogelijk maken om binnen te komen.

Je bent al snel een interessant doelwit

Inbrekers selecteren hun doelwitten niet altijd op mogelijke buit, maar ook op het gemak waarmee een woning kan worden binnengetreden. Het is dan ook zaak om jezelf te wapenen tegen deze praktijken. Naast bijvoorbeeld het installeren van een alarmsysteem of ophangen van camera’s, is een van de meest vanzelfsprekende manieren om de kans op inbraak terug te brengen je deuren (en eventueel ramen) uit te rusten met sloten voorzien van een veiligheidscilinder.

Anders dan reguliere cilindersloten, is dit slot gewapend met stalen pinnen. Oudere sloten zijn vaak voorzien van koperen pinnen, waar een doorgewinterde inbreker eenvoudig doorheen boort of deze met een zogenaamde ‘lockpick’ forceert. Ook zijn deze sloten voorzien van een stalen balk waardoor deze niet zomaar gekraakt wordt. Voor meer info over deze sloten, kijk op www.veiligheidsslotenshop.be.

Kopiëren van deze sleutels gaat niet zomaar

Naast het feit dat deze sloten nagenoeg onmogelijk zijn om zonder zwaar geschut te omzeilen, is het niet mogelijk om zonder vertoon van het benodigde certificaat een kopie van de sleutel te laten maken. Deze kan enkel worden verstrekt door de installateur. De sloten zijn verkrijgbaar via de meeste leveranciers en slotenmakers en worden aangeboden door alle grote producenten zoals DOM, BKS, ABUS en Litto. Kies voor sloten met veiligheidscilinder, en geef inbrekers geen kans. Samen moeten we ervoor zorgen dat België steeds veiliger wordt. Dit begint uiteraard bij jezelf.