De kamervraag
Image default
Woning en Tuin

Speelhuisje, schommel of zandbak: waarom kies je hiervoor?

Kinderen spelen graag in de tuin in speelhuisjes & schommels en eventueel een zandbak en/of glijbaan. Spelen moet creativiteit en verbeelding opwekken, maar het moet vooral leuk zijn! Ravotten en spelen in de tuin is een plezier voor kinderen. Gezellige speelhuisjes nodigen uit tot spelen en zijn tegelijkertijd een toevluchtsoord.

Wat zijn nu redenen voor het plaatsen van een speelhuisje in de eigen tuin?

Als het weer het toelaat, moeten kinderen echt enkele uren per dag in de frisse lucht kunnen doorbrengen. Waar beter is dat mogelijk dan in je eigen tuin? In de tuin kunnen ze zich uitleven en leren ze spelenderwijs om te gaan met hun omgeving. Speelhuisjes zijn een perfect toevluchtsoord voor de kleintjes: alleen of samen met speelkameraadjes. De huisjes nodigen uit tot uitgebreide rollenspellen en stimuleren de creativiteit en het inlevingsvermogen van de kinderen. Een speelhuisje in de tuin zorgt niet alleen voor plezier en genot voor de kleintjes, maar levert ook een doorslaggevende bijdrage aan de ontwikkeling van je kroost. Veel speelhuisjes zijn gemaakt van hout, maar er is ook een ruim aanbod aan speelhuisjes van kunststof

1. Sociale vaardigheidstraining

De kleintjes zullen met plezier scènes en gebeurtenissen uit het dagelijkse leven naspelen in hun eigen speelhuisje – al dan niet met schommels en/of zandbak- en zo hun sociale vaardigheden versterken. Bovendien kunnen zij rollenspelen gebruiken om te verwerken wat zij al hebben meegemaakt overdag en leren ze spelenderwijs hoe zij zich in bepaalde situaties zouden moeten gedragen.

2. Stimuleren van fantasie en creativiteit

Een speelhuisje met schommels in de tuin kan geheel volgens de individuele ideeën van je kroost worden samengesteld. Met de juiste accessoires kunnen de kleintjes een grot, een winkel of hun eigen garage uit het huisje toveren.

3. Het ideale toevluchtsoord

Laat je kinderen ook eens een tijdje helemaal alleen spelen. Alleen spelen bevordert hun concentratie en zelfstandigheid. Als je kind echter jonger is dan vier jaar, moet je uiteraard altijd een oogje in het zeil houden om te voorkomen dat er onverwachte ongelukjes gebeuren.

4. Opbergplaats voor speelgoed

Een speelhuisje maakt ook indruk door zijn praktisch gebruik . Wanneer het gedurende langere tijd toch niet gebruikt gaat worden, bijvoorbeeld vanwege het slechte weer, kun je er nog altijd al het buitenspeelgoed in opbergen.