De kamervraag
Image default
Woning en Tuin

Tips om bedwantsen te vermijden na een vakantie

Een bedwants kennen we ook als de wandluis, het is een klein (5mm) insect met een roodbruine kleur. Het diertje leeft van het bloed van onder andere de mens en kreeg zijn naam omdat het voornamelijk in en rond het bed te vinden is. Dit is natuurlijk dicht bij haar voedselbron, ze zal zich dan ook graag nestelen in de zoom van matrassen, beddengoed of -frame, maar ook in kieren en spleten of zelfs achter schilderijen of lichtknoppen.

De bedwants was eigenlijk heel zeldzaam geworden in Europa maar is de laatste jaren weer helemaal terug van weggeweest. Vooral in jeugdherbergen en goedkope hotels waar er veel wissels van (buitenlandse) gasten zijn. Maar steeds vaker zien we ze ook terug opduiken in privewoningen, dit hebben we dan te danken aan het feit dat we ze steeds vaker zelf meebrengen van vakantie. Vooral in de Verenigde Staten zijn de “bed bugs” zoals ze ze lokaal noemen een echte plaag aan het worden. Een korte citytrip naar New York kan dan ook al genoeg zijn om zelf een ongewenst souveniertje mee te brengen.

HOE KAN JE BEST ZORGEN DAT JE DEZE KLEINE WANDLUIS NIET MEEBRENGT NA EEN VAKANTIE:

  1. Merkt u in het hotel bedwantsen op vraag dan dadelijk een andere kamer of verander van hotel. Controleer het bed, de plinten en de muur op kleine bruinzwarte puntjes (uitwerpselen).
  2. Plaats uw koffer dan steeds op het daarvoor voorziene bankje in plaats van op de grond.
  3. Plaats bij het thuiskomen uw (lege) koffer een nachtje buiten, de koude zal de meeste bedwantsen verwijderen. Indien dit niet mogelijk is kies er dan voor om de koffer in de badkamer of kelder te plaatsen (ergens met een stenen ondergrond zodat de beestjes nergens naartoe kunnen).
  4. Was al uw kleren grondig en voldoende warm om eventuele eitjes en insecten uit te roeien. Laat de was ook weer best op een harde of stenen ondergrond liggen indien niet alles dadelijk in de machine kan.
  5. Helaas bestaan er geen repellents zoals DEET die een effect hebben op bedwantsen, het blijft dus uitkijken of je eventueel gebeten bent.
     

Bij twijfel over een infectie kan je best een professional in ongediertebestrijding onder de arm nemen om je woning te inspecteren. Ben je niet zeker hoe bedwantsen bestrijden en heb je toch graag wat advies van een professioneel ontsmettingsbedrijf neem dan vrijblijvend contact op met Limas Hygienics.

http://www.limashygienics.be/nl/blog/vermijd-bedwantsen-na-vakantie