De kamervraag
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe kan ik snel bladeren verwijderen in de herfst?

De herfst begint op 1 september en dit seizoen duurt tot en met 30 november. Dit is de periode waar men het minst naar uitkijkt. Dit komt door de natte en koude dagen en dat de dagen steeds korter lijken te worden doordat de zon steeds eerder ondergaat. De herfstperiode heeft ook als gevolg dat het steeds gladder wordt en dat bladeren van de bomen vallen. Het is zelfs zo dat bomen omvallen tijdens zware herfststormen. De natuur verandert flink in deze periode en daar zal je zelf in de tuin ook wel iets van merken. De vele bladeren die vallen van de mooie bomen zijn niet ideaal voor de tuin. Verder in dit artikel wordt verteld wat de gevolgen zijn van gevallen bladeren en hoe je deze bladeren snel en gemakkelijk kan verwijderen.

Waarom vallen bladeren van bomen?

Bomen laten hun bladeren vallen om uitdroging te voorkomen. Uitdroging kan komen als bomen hetzelfde doen als in de warme zomermaanden. Bomen nemen namelijk in deze maanden water op via de wortels en laten deze verdampen door de bladeren. Echter is het in de herfst en winter een stuk kouder en kunnen wortels minder makkelijk water opnemen. Dat betekent dat het verdampen van water niet meer de beste vorm is om te overleven. Tevens kan de bodem ook nog bevroren zijn wat het nog moeilijker maakt. Conclusie is dat bomen bladeren laten vallen om zichzelf te beschermen tegen de koude maanden.

Moet je gevallen bladeren laten liggen?

Je kan er voor kiezen om gevallen bladeren te laten liggen, maar dit is niet altijd even handig. Het is namelijk zo dat bladeren die in grote getalen op je grasmat vallen kunnen zorgen voor beschadigingen. Natte en vochtige bladeren kunnen ervoor zorgen dat het gras stikt en dat het gras daarbij dus snel achteruit gaat. Zo kunnen er kale plekken komen en op bepaalde plekken zelfs schimmel. Het is belangrijk om je gazon dus zo snel mogelijk leeg te halen. Dit zelfde geldt voor vijvers. Het gevallen blad in de vijver zorgt ervoor dat er minder zuurstof zal zijn in het water wat er voor kan zorgen dat vissen ziek worden en zelfs dood kunnen gaan. Het is dus belangrijk om snel met een net de bladeren uit de vijver te verwijderen.

Snel en gemakkelijk de bladeren verwijderen

Voor het gazon en de tuin is het gebruikelijk om een hark en stoffer en blik te gebruiken om bladeren weg te vegen. Dit kan een enorm gedoe zijn en zorgt nog wel eens voor problemen aan de rug bij mensen. Het is daarom handig om de zogenaamde Golden Gark te kopen. Dit is een multifunctioneel tuingereedschap die voor comfort en snelheid zorgt. Dit is namelijk een hark, schep en zeef in één. Je kan de hoop bladeren bij elkaar vegen, je kan deze opscheppen en grint of andere grond eruit zeven en daarna in de kliko doen. Door dit product te kopen heb je eigenlijk geen stoffer en blik meer nodig, en hoef je dus ook nauwelijks meer te bukken.