De kamervraag
Image default
Onderwijs

Met deze workshops haal je kinderen uit hun hoofd

De overeenkomst tussen dans en circus

Wat de overeenkomst is tussen dansworkshops en circusactiviteiten op school? Het antwoord op die vraag is makkelijk. In eerste instantie lijken dit misschien twee totaal verschillende vormen van kunsteducatie. Maar als je beter kijkt, zie je dat ze allebei hetzelfde effect teweegbrengen: zowel dans als circus helpt kinderen om uit hun hoofd en in hun lichaam te komen.

Nadruk op denken

Op school moeten kinderen vooral presteren met hun hoofd. Hoe succesvol je bent, wordt bepaald door hoe snel je kunt lezen, hoe makkelijk je sommen oplost en hoe goed je dingen uit je hoofd kunt leren. Voor kinderen wie dit minder makkelijk afgaat, kan dit soms best frustrerend zijn. Voor kinderen wie dit wel makkelijk afgaat, komt de nadruk vaak als vanzelf nog veel meer op hun cognitieve vermogens te liggen. Hierdoor leren ze niet dat ze ook fysiek een hoop in hun mars hebben. Een gemiste kans, als je het ons vraagt.

Dans je hoofd leeg

Door te dansen kunnen kinderen hun hoofd even helemaal uitschakelen. Tijdens een dansworkshop worden ze gestimuleerd om zich helemaal over te geven aan de klanken van de muziek en hoe hun lichaam daarop beweegt. Natuurlijk moeten de kinderen daar soms best enige schroom voor overwinnen. Dat is dan ook waar de dansdocent om de hoek komt kijken: die weet precies hoe je de veilige omgeving neerzet waarin leerlingen lichamelijk uitdrukking durven te geven aan wie ze zijn. Na afloop kunnen de kinderen weer met een nieuwe vorm van zelfvertrouwen achter hun bureau gaan zitten, klaar om met een fris brein hun denkwerk weer op te pakken.

Iedereen kan een circusartiest zijn

Ook circusactiviteiten zijn bij uitstek geschikt om leerlingen te laten ervaren waar ze fysiek allemaal toe in staat zijn. Circusacts lijken misschien onmogelijk voor ‘normale’ mensen, maar de basistechnieken zijn vaak eenvoudig en in korte tijd te leren. Ook (of misschien wel juist!) voor kinderen. Onder professionele ervaring leren ze stap voor stap jongleren, over een koord lopen of een acrobatische kunst opvoeren met hun klasgenoten. Zodat ze aan het einde van de dag kunnen zeggen: dat lichaam van mij, dat kan echt een stuk meer dan ik dacht!

https://www.grotebroer.nl