De kamervraag
Image default
Industrie

In welke artikelen is microplastic terug te vinden?

Sinds het ontstaan van plastic ergens in de jaren ’50 is het gebruik ervan ongelofelijk toegenomen. Dat omwille van verschillende redenen. Plastic is namelijk niet alleen goedkoop, daarnaast blijft het vele jaren houdbaar en beschikt het over een groot aantal toepassingen. Waar we nog steeds veel te weinig bij stil blijven staan is het feit dat plastic ook een zeer moeilijk af te breken materiaal is. Dat afbreken gebeurt dan ook in steeds kleiner wordende deeltjes. Deze deeltjes kunnen zelfs zo klein worden dat ze in de praktijk niet meer (of nauwelijks) met het blote oog waarneembaar zijn. Dat betekent niet dat ze er niet meer zijn. Zonder dat we het goed en wel beseffen komen we als mensen ongelofelijk vaak in aanraking met microplastic. Hoe dat gebeurt en in welke artikelen je ze terug kan vinden vertellen we je graag op deze pagina.

Verschillende soorten van secundaire microplastics 

We weten dat de slijtstof van autobanden en kleding de belangrijkste bronnen zijn op vlak van secundaire plastics in ons oppervlaktewater. Dit gebeurt door het afbreken van o.a. zwerfplastic. In Nederland zou er op dit moment sprake zijn van een hoeveelheid van zeventien miljoen kilogram slijtstof van autobanden die elk jaar opnieuw in het milieu terecht zou komen. Dit komt neer op één kilogram per inwoner.

Voor de gemiddelde wereldburger geldt tegenwoordig dat ze verantwoordelijk is voor 0,81 kilogram bandenslijpsel per jaar. Daarnaast is ook microplastic welke afkomstig is van machinaal wassen een niet onbelangrijke en bovendien ook lastig te bestrijden bron. Voor elke vijf kilogram aan was van synthetische kleding geldt dat er gemiddeld zo’n slordige negen miljoen aan microvezels dient te worden afgevoerd in het spoelwater.

Wat zijn de primaire varianten van microplastic?

Naast de secundaire microplastics is er ook sprake van primaire varianten. Het gaat hierbij dan onder meer om het microplastic dat we aantreffen in bijvoorbeeld verzorgingsproducten. Hierbij geldt dat er bij elk gebruik een groot aantal van deze kleine plastic deeltjes wegspoelen via het afvalwater. Vervolgens komen ze terecht in onze oceanen. Veel mensen onderschatten dit, maar er kan per scrubbeurt sprake zijn van tot wel 100.000 microplastics. Gelukkig is dit een probleem waar steeds meer bedrijven zich ook terdege van bewust zijn. Het is dan ook niet voor niets dat meerdere grote cosmeticabedrijven er door de jaren heen voor hebben gekozen om de deeltjes van polyethyleen die ze gebruikten te vervangen door alternatieven.

Voor polyethyleen geldt dat ze zich bevindt in de meest uiteenlopende vormen van cosmetica. Het kan daarbij dan gaan om bijvoorbeeld eyeliners, maar ook om mascara en om lipsticks. Ook in verschillende soorten poeders en in huidverzorgingsproducten is microplastic terug te vinden. Steeds meer merken geven aan dat ze het probleem van microplastic begrijpen en dat ze daar iets aan willen doen. Verschillende merken verklaren dan ook dat hun producten over geen microplastic beschikken. Het feit dat het probleem van microplastics steeds meer doordringt tot bij de producenten is in ieder geval een positieve ontwikkeling die zich hopelijk zal blijven doorzetten.