De kamervraag
Image default
Entertainment

Geïnteresseerd in de wereld van Japanse robots? Bezoek het Robot museum in A’dam

Geen land staat zo bekend om haar mensachtige machines als Japan. Het land produceert veel robots, zowel in fabrieken en laboratoria als in strips, films en games. De Japanse benadering is uniek: de robot wordt niet hier gezien als levenloos mechanisch hulpje, maar als een bezield wezen. Wekt dit ook jouw interesse op? Bezoek dan het Robot museum in Amsterdam

Japanse robots

Er treedt vergrijzing op in de samenleving van Japan, er komen steeds meer bezoekers vanuit het buitenland het land binnen en er zijn meer robots dan ooit. Robots in Japan zijn soms zelfs onherkenbaar. Robotici beweren dat de creaties van robots ons zullen aanvullen in plaats van vervangen. In Japan is dit dus al in zekere mate aan de gang. In vele lagen van de Japanse samenleving zijn de robots dan ook actief: van verpleeghuizen in de voorsteden tot de hoogste regeringsniveaus.  

In het verpleeghuis Silver Wing in Tokio zitten ongeveer 24 senioren in de gemeenschappelijke ruimte. In het midden van de kamer staat een staflid en een mensachtige robot genaamd Pepper, die de kamer leidt aan de hand van groepsspelen en oefeningen.

In totaal heeft Japan meer dan een kwart miljoen industriële robot arbeiders in dienst. De komende 15 jaar zal dat aantal naar schatting oplopen tot meer dan een miljoen. De omzet uit robotica zal tegen 2025 naar verwachting 70 miljard dollar bedragen. 

Kunnen robots echte mensen vervangen? 

Volgens een rapport van Oxford Economics komt de robot-revolutie volop in een stroomversnelling terecht. Er is sprake van snelle technologische vooruitgang op het gebied van automatisering, engineering, kunstmatige intelligentie en energieopslag. Taken die vroeger door mensen werden uitgevoerd veranderen ingrijpend. Bestaande bedrijfsmodellen in verschillende sectoren zullen voorgoed worden veranderd en er zullen als gevolg daarvan, veel banen verloren gaan. 

Robots worden ontwikkeld om geautomatiseerd telefoongesprekken te ontvangen en te voeren. Dit is namelijk routine, repetitief en voorspelbaar. Vandaag de dag bestaan er in Japan al hotels waar geen mens aan te pas komt bij de dagelijkse gang van zaken. Toch is de menselijke touch van een goede ervaring in een hotel onmisbaar. 

Het Robot museum in A’dam

Het JetBrains Techlab is een educatieve galerie voor mens en technologie. Je neemt in het museum een kijkje in de toekomst. Er worden connecties gecreëerd tussen kinderen en ontwikkelaars. 

In het Jetbrains Techlab ontmoeten mens en technologie elkaar aan de hand van educatieve galerie. Je ervaart zelf hoe technologie van de wereld een betere plek kan maken. De tentoonstellingsruimte is 400m2. Er vinden in deze ruimte diverse tentoonstellingen plaats waarin je kunt kennis maken met hoofdthema’s, zoals: robotica, kunstmatige intelligentie, 3D printen, Augmented Reality en Virtual Reality. Tijdens een bezoekje in het museum is er ook de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende workshop en evenementen die elke maand worden aangeboden. 

JetBrains Techlab hoopt jongeren te enthousiasmeren om een kijkje te nemen in een toekomst waarin mens en technologie op een duurzame manier samenwerken. Softwarebedrijf JetBrains faciliteert het JetBrains Techlab.

In het JetBrains Techlab ontdek je: 

  • Recente ontwikkelingen in de robotica

  • Interactieve tentoonstellingen

  • AR & VR

  • En nog veel meer! 

 

https://jetbrainstechlab.com/