De kamervraag
Image default
Energie

De voordelen van LED verlichting voor uw bedrijf

Ledverlichting is de laatste jaren bezig met een stevige opmars. Steeds meer consumenten en bedrijven zien de voordelen in van dit type verlichting. In 2019 is er zelfs een motie aangenomen in de tweede kamer die het gebruiken van ledverlichting voor bedrijven vanaf 2020 verplicht stelt.

Nu is een aangenomen motie nog geen verplichte wet, je kunt er als ondernemer dus nog steeds van afwijken. Echter is het wel verstandig om rekening te houden met de groeiende druk vanuit de politiek alsmede de maatschappij voor het gebruik van dit type verlichting.

Houdt er dus sterk rekening mee dat LED verlichting in de nabije toekomst standaard als dan wel verplicht zullen worden voor bedrijven.

Om jou als ondernemer hier alvast op voor te bereiden geven wij je in dit artikel de voordelen van het gebruik van ledverlichting. Ook zullen we ingaan op belangrijke zaken waar je als ondernemer op moet letten bij de aanschaf.

De voordelen van LED verlichting voor je bedrijf

Niet voor niets kiezen veel ondernemers tegenwoordig voor LED verlichting. Er zullen dus waarschijnlijk een hoop voordelen aan zitten. Wij zetten ze hieronder voor jou op een rijtje.

  1. Een LED lamp heeft geen tijd nodig om op te warmen

Een groot voordeel ten opzichte van conventionele verlichting zoals spaarlampen of tl-buizen is het feit dat ledverlichting niet hoeft op te warmen. Waar een spaarlamp een tijd op moet warmen om de volle lichtcapaciteit te kunnen benutten is dit bij een LED lamp niet het geval.

Dit kan erg handig zijn binnen bedrijven aangezien je dus direct een volledig verlichte bedrijfsruimte hebt.

  1. Een ledlamp verbruikt minder energie dan conventionele verlichting

Een zaak waar de meeste ondernemers wel bekend mee zijn is het energiebesparende karakter van een LED lamp.  Een LED lamp kan al gauw 70 tot 80% energie besparen ten opzichte van een conventionele gloei- of halogeenlamp. Hiernaast is de terugverdientijd van een LED lamp relatief gezien erg kort. Bij intensief gebruik kan de initiële investering zelfs binnen en jaar worden terugverdiend. Indien je een spaarlamp vervangt voor LED verlichting zal de terugverdientijd een stuk langer zijn. LED lampen zijn immers maar 30 tot 40% zuiniger dan een conventionele spaarlamp.

  1. LED lampen hebben een langere levensduur

Misschien wel het grootste voordeel op het energiezuinige karakter na is de lange levensduur van LED verlichting. De meeste fabrikanten geven aan dat hun LED verlichting minimaal 35.000 uur mee zal gaan. Dit is erg lang, helemaal vergeleken met de levensduur van andere typen verlichting. Zo gaat een gloeilamp gemiddeld 1000 uur mee, een gemiddelde halogeenlamp 3000 uur en een spaarlamp of tl-buis gemiddeld wél 5000 tot 10.000 uur. Toch hebben veel mensen hun twijfels bij de aangegeven levensduur van LED verlichting. Als we kijken dat de bedrijfsverlichting bij een organisatie gemiddeld 10 uur per dag brandt zou dat betekenen dat LED verlichting ongeveer 9 jaar mee zal gaan.

De langste garantie die er echter wordt gegeven is maximaal 3 jaar, blijkbaar hebben fabrikanten zelf dus niet het vertrouwen dat hun product ook maar in de buurt komt van die 9-jarige levensduur.

  1. LED verlichting bevat geen schadelijke stoffen

Waar conventionele verlichting zoals spaarlampen het zeer giftige kwik bevat is dit bij LED verlichting niet het geval. U bent er dus zeker van dat er geen giftige stoffen in uw verlichting zit. U hoeft LED verlichting dan ook niet bij het chemisch afval te gooien zoals een spaarlamp.

  1. LED verlichting wordt niet snel heet

Waar conventionele verlichting zoals spaarlampen tijdens het gebruik vaak gloeiend heet worden is dit bij een LED lamp niet het geval. Een spaarlamp zet gemiddeld maar 10% van de energie om in licht, het grootste gedeelte van de energie wordt dus omgezet in warmte.

Bij LED verlichting is dit niet het geval, gemiddeld wordt 80% van de energie omzet in licht. Hierdoor wordt een LED lamp dus een stuk minder heet. Erg prettig wanneer je een kleine ruimte moet verlichten bij hoge zomertemperaturen.

  1. LED lampen zijn beter voor je personeel

In tegenstelling tot spaar- of tl-verlichting knippert een LED lamp niet. Conventionele spaarlampen gaan honderden keren per seconde aan- en uit. Dit is met het blote oog niet merkbaar maar heeft wel degelijk invloed op zaken zoals de concentratie.

Uit onderzoek is gebleken dat werknemers die werken onder LED verlichting zich beter kunnen concentreren dan diegene die nog worden blootgesteld aan spaar- of tl-verlichting.

Nu we het uitgebreid hebben gehad over de voordelen van LED verlichting voor jouw organisatie wordt het tijd om je te wijzen op enkele belangrijke zaken. Het aanschaffen van nieuwe verlichting bij de eerste de beste aanbieder is namelijk zeer onverstandig. Er zijn namelijk veel aanbieders actief van zeer slechte kwaliteit verlichting welke zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Daarom geven wij jou hieronder enkele belangrijke zaken waar je op moet letten bij de aanschaf.

Kies altijd voor een gerenommeerd merk

Indien je als ondernemer van plant bent nieuwe LED verlichting aan te schaffen is het belangrijk te kiezen voor een betrouwbaar merk. Niet alleen vanwege de kwaliteit van de verlichting zelf maar ook vanwege de betrouwbaarheid van de leverancier. Bekende merken zoals Philips controleren namelijk altijd wie hun producten verkoopt. Indien je dus voor een gerenommeerd merk kiest ben je er vrij zeker van dat ook de leverancier betrouwbaar is.

Kijk goed of de verlichting wel een keurmerk bevat

Goede verlichting van hoge kwaliteit bevat altijd bepaalde keurmerken. Hieraan kun je zien dat het goede verlichting is en het geproduceerd is in normale omstandigheden. Dus niet met de tussenkomst van bijvoorbeeld kinderarbeid. Bekende merken zoals Philips zullen altijd een CE en ROHS keurmerk vermelden op hun product. Hieraan kun je zien dat het product controleert is op een veilige werking en duurzaam geproduceerd is.

Let goed op de garantie die je krijgt op de verlichting

De garantie die je krijgt bij het kopen van verlichting kan sterk per merk verschillen. Zo geven minder bekende merken vaak een jaar of nog minder garantie. Terwijl een bekend merk als Philips tot wel drie jaar geeft. Kijk dus altijd goed hoeveel jaar garantie je krijgt op de verlichting zodat je niet voor nare verassingen komt te staan.

Dit artikel wordt u aangeboden door: Bedrijfsverlichting.nl