De kamervraag
Image default
Cadeau

De ontwikkeling van de 3d pen

In 2013 kwam de allereerste 3d pen op de markt: de Doodler. Om geld voor de ontwikkeling van de pen in te zamelen zetten ze hun plan op Kickstarter en binnen enkele dagen hadden ze een miljoen dollar opgehaald! De pen kwam dus snel in productie en werd een hit. Al snel volgden andere fabrikanten. En als we nu kijken, in 2019, dan zijn er inmiddels tientallen fabrikanten die 3d pennen produceren. Van dik naar dun, van breed naar smal, met schuifjes of led indicatoren, geschikt voor verschillende filamenten. Ook in de prijs ziet men grote verschillen.

Aanpassingen in de loop der jaren

De 3Doodler is nog steeds op de markt, maar ziet er tegenwoordig niet meer uit zoals het eerste exemplaar. De eerste pennen waren dik. Niet prettig voor kleine kinderhandjes. In eerste instantie kon men alleen met ABS filament werken, een plastic soort dat gemaakt is van aardolie. Ventileren was dus bittere noodzaak. Daarna volgde het milieuvriendelijke PLA, een plastic soort gemaakt van mais en rietsuiker. Nu werken de meeste 3d pennen op beide soorten plastic en komen er nieuwe soorten filamenten bij. Doorschijnend, oplichtend in het donker of neonkleuren.

De 3d pen anno 2019

De ontwikkeling van de pen is eigenlijk razendsnel gegaan. De 3d printer was een spectaculaire nieuwkomer en de 3d pen volgde snel daarop. Naast het opvallende verschil in design van de pen is ook het binnenwerk bij de nieuwe pennen verbeterd. Daar waar de oude versie vaak last had van verstoppingen, is dit euvel opgelost bij de nieuwe versies. Er komen geen verstoppingen van de nozzles meer voor. Daarnaast zijn de nieuwe pennen voorzien van led indicatoren. Zo kan je de temperatuur aflezen en het type filament. Ook kunnen de pennen aangesloten worden op een powerbank, een accu waardoor je overal en altijd met de pen kunt werken.

https://www.goedkope3dpen.nl