De kamervraag
Image default
Dienstverlening

Ondernemingsraad cursus op je werk

Elk middelgroot bedrijf met meer dan 50 werknemers is verplicht om een ondernemingsraad te hebben. Een ondernemingsraad bestaat uit medewerkers van het bedrijf die tijdens een verkiezing gekozen zijn om deel te nemen aan de raad. De raad houdt zich bezig met de arbeidsomstandigheden en nog meer andere zaken rondom de werknemers. Zij komen als het ware voor de werknemers op door problemen te spotten en adviezen te geven aan de managers. 

Wat is een ondernemingsraad cursus?

Wanneer een ondernemingsraad niet helemaal goed functioneert omdat ze niet weten hoe dat moet of omdat er geen motivatie is. Kan een ondernemingsraad cursus een oplossing zijn. Tijdens deze cursus wordt er eerst geanalyseerd hoe de raad op dit moment functioneert en wat de eventuele knelpunten zijn. Deze problemen komen naar voren tijdens een OR scan. Het doel van de cursus die vervolgens gegeven wordt is om de dynamiek binnen de raad te verbeteren en om de transitie te maken naar een professionele raad die ook echt meerwaarde aan de organisatie biedt. 

Wat voor soort trainingen zijn er?

Elk bedrijf is anders en dus elke ondernemingsraad ook. Tijdens de OR scan wordt er eerst gekeken wat voor soort training de raad nodig heeft. Vervolgens wordt er een training gegeven die past bij de situatie. Dit kan een standaard training zijn zoals een: starttraining, training voor een nieuwe medewerker of invloed uitoefenen op de besluitvoering. Maar dit kan ook een maatwerktraining zijn die speciaal voor de situatie van het bedrijf is gemaakt. Ongeacht het soort training dat er gegeven wordt, is het einddoel hetzelfde. 

 

Ook als uw ondernemingsraad al goed functioneert, maar u nog twijfels heeft over een aantal aspecten kan het geen kwaad om een cursus te volgen. Het kan namelijk alleen maar beter gaan. 

Wat zijn de voordelen van en cursus?

We hebben al een aantal voordelen hierboven benoemd. Maar zullen ze voor u nogmaals puntsgewijs opnoemen:

  • Op weg naar een professionele ondernemingsraad

  • Maatstaven meegeven voor het functioneren van de raad

  • Advies en begeleiding geven aan nieuwe leden of een geheel nieuwe raad

  • In kaart brengen hoe de huidige ondernemingsraad functioneert

 

https://www.tri-plus.nl/ondernemingsraad-tri-plus/maatwerk-training/