De kamervraag
Image default
Bedrijven

Waarvoor gebruiken ze mijn IP adres?

Het IP adres is dus in de eerste plaats een manier om te identificeren tussen welke twee apparaten of servers er een uitwisseling van informatie plaatsvindt. Het is als online shoppen: je geeft jouw adres in zodat de handelaar weet naar waar het pakje moet verzonden worden. Daarnaast worden IP adressen ook gebruikt om jouw locatie te bepalen. Zoals hiervoor aangehaald: door de koppeling van het IP adres met de internetprovider is jouw adres gekoppeld aan een fysieke locatie. Dit is dan ook de reden waarom in rechtszaken bijwijlen wordt gevraagd aan providers om de eigenaar van een bepaald IP adres door te geven. Een kleine glans in het klantenbestand en die informatie is beschikbaar. Let wel: indien meerdere mensen gebruik maken van die verbinding kan een IP adres moeilijk gelinkt worden aan één specifieke gebruiker.

IP veranderen of verbergen
De stroom aan informatie die je als internetgebruiker constant deelt is enorm. Zo worden via jouw IP adres je online gedrag en de daarbij horende gegevens aan jouw apparaat en soms zelfs aan jouw persoon gekoppeld. Om je toch een beetje gerust te stellen: niet alles wat je online opzoekt valt terug te herleiden tot jouw persoon. Wil je een extra laag privacy? Dan kan je jouw IP veranderen of verbergen.

Jouw IP verbergen
Verbergen doe je met de hulp van een zogenaamde VPN. VPN is een afkorting die voluit staat voor Virtual Private Network. Het is een methode om jouw online communicatie te versleutelen en dus veiliger te maken. De versleuteling of encryptie zorgt ervoor dat jouw data een omweg maakt via een externe server. Concreet blijft jouw echte IP verborgen en krijgt jouw communicatie de IP mee van de externe server. De VPN maskeert dus jouw locatie. Ideaal om veilig en anoniem te internetten. Daarenboven is dit ook een geknipte oplossing om eventuele online blokkades op te heffen. Zo kan je door een VPN te gebruiken toegang krijgen tot Amerikaanse websites die vanuit Nederlandse IP adressen niet toegankelijk zijn. Ook zijn dergelijke VPN’s ideale middelen om in sommige landen censuur te omzeilen.