De kamervraag
Image default
Electronica en Computers

Het verschil tussen de Raspberry pi 400 en de raspberry pi 4

Er is een nieuwe Pi in de stad: de 400. Lees verder om te zien hoe hij zich verhoudt tot de populaire Pi 4. Het is Raspberry Pi 400 versus Raspberry Pi 4! De Raspberry Pi Foundation produceert een reeks voornamelijk single-board computers (SBC’s) , met recentelijk één microcontroller-bord . Wat is een computer met één bord? Simpel gezegd, het is een complete computer in een kleine vormfactor, meestal zo groot als een creditcard. Dit betekent dat een microprocessor, klok, RAM, flashgeheugen en andere functies, waaronder GPIO-pinnen (voor algemene doeleinden) allemaal in een relatief kleine container zijn verpakt.

Een van de nieuwste modellen in de familie van Raspberry Pi-computers is de Raspberry Pi 400. De 400 is een SBC in toetsenbordvorm. In wezen is het een Raspberry Pi 4 Model B herschikt in een toetsenbordbehuizing, met enkele verbeteringen.

In dit artikel zullen we kijken naar de kenmerken en verschillen van de 400 ten opzichte van de 4B, en daarna de technische specificaties nader bekijken. Ten slotte zullen we kort bespreken wanneer en waarvoor elk beter geschikt is. Laten we beginnen!

Als je de Raspberry Pi 400 zou openen, zou je merken dat de printplaat er totaal anders uitziet dan de Raspberry Pi 4B. Het circuit is echter vergelijkbaar, zo niet identiek. In feite wordt hier dezelfde quad-core ARM Cortex-A72-processor en 4 GB DDR4 RAM gebruikt.

Er wordt echter gezegd dat het nieuwe chassisontwerp een interne warmteverspreider bevat. Het is deze extra koelingsefficiëntie die de processor in staat stelt om op een hogere standaardspanning, frequentie en vervolgens snelheid te werken.

Hoe snel vraag je je misschien af? De system-on-chip kan draaien op 1,8 GHz en sommige hackers hebben hem zelfs overgeklokt naar 2,2 GHz . Er werd nog een iets bescheidener poging gedaan tot overklokken, waarbij 2 GHz werd bereikt . Daarentegen heeft de Raspberry Pi 4B een maximale snelheid van 1,5 GHz, zonder overklokken.

Bovendien is de Pi 400 de eerste in de lijn van Raspberry Pi-producten met een aan / uit-knop. (Dit doet u door op Fn+F10 te drukken. Om de stroomtoevoer te herstellen, houdt u het paar knoppen twee seconden ingedrukt.) Hoewel hij qua vermogen niet kan concurreren met een mid-range gamingmachine, kan de 400 zich staande houden tegen lage- powerlaptops. Als je bijvoorbeeld naar benchmarking-tests kijkt , zul je zien dat deze vaak beter presteert dan de Intel Celeron in de relatief goedkope Chromebook.

Ten slotte kan je, omdat het een handige vormfactor heeft, eenvoudig aangepaste wijzigingen toevoegen. Je kunt er bijvoorbeeld een cyberdeck van maken, zoals een Data Blaster. 

Heb je interesse in de esp8266? Lees hier wat dit voor jou kan betekenen.

http://elektor.nl