De kamervraag
Image default
Bedrijven

Het uitzoeken van een grafsteen, hoe doe ik dat?

Het uitzoeken van een grafsteen in Rotterdam is een gebeurtenis waar u allemaal voor kunt komen te staan. Wanneer u weet dat de overledene begraven wilt worden, in plaats van te cremeren, dan hoort daar ook een passend grafmonument bij. Enkele dagen of weken na de begrafenis zullen de familieleden van de overleden persoon gaan kijken wat voor een grafsteen er op het graf geplaatst moet worden. Wanneer er vooraf niets hierover is vastgelegd, kunt u zelf bepalen wat u wilt laten plaatsen. U moet wel rekening houden met enkele belangrijke bepalingen. U mag niet zomaar een grafsteen plaatsen. U moet rekening houden met de grootte, het materiaal en de tekst.

De grootte van een grafsteen

Het is belangrijk dat u vooraf nagaat wat de maximale grootte van de grafsteen mag zijn die op de begraafplaats is toegestaan. Ook kan het graf beperkingen opleggen voor wat betreft de grootte van het grafmonument. Wanneer we kijken naar een algemeen graf dan kan de toegestane grootte 60 cm bij 40 cm zijn. Toch is het belangrijk dat u dat vooraf navraagt, zodat u geen problemen achteraf krijgt.

Een grafmonument van natuursteen

In veel gevallen wordt voor een grafsteen natuursteen (marmer) gebruikt. U kunt ook kiezen voor een grafmonument van graniet, hout of metaal. In veel gevallen wordt er op de grafsteen een passende tekst geplaatst. U kunt de tekst laten etsen, laser graveren of zandstralen. Omdat het bewerken van grafstenen veel tijd kost, zijn de prijzen behoorlijk hoog. Ze liggen meestal tussen de 1500 en 2500 euro. Wanneer er nog geen grafsteen is geplaatst wordt de naam, geboortedatum en de sterfdatum op het graf aangegeven. Om ervoor te zorgen dat de begraafplaats goed wordt onderhouden, moet u een bijdrage in de kosten betalen. Het onderhoud van het graf moet u zelf doen. Een maal per jaar een graf schoonmaken is vaak al voldoende om het er mooi uit te laten zien. De letters moeten goed zichtbaar blijven.

Een grafmonument

Een grafmonument moet een mooie herinnering zijn aan de overleden persoon. Daarom is het de bedoeling dat een grafmonument zodanig wordt uitgekozen dat het hoort bij de begraven persoon. De grootte is minder belangrijk. De gekozen tekst op de grafsteen is daarbij belangrijk. De tekst moet zo zijn dat u de persoon, die is begraven, als het ware kent na het lezen van de tekst. Er zijn er die gedichten plaatsen bij een afbeelding van de overledene. Wanneer u op de grafsteen een afbeelding wilt laten aanbrengen, moet deze zijn ingegoten, zodat er geen vocht bij kan komen. Wat u ook doet voor de overledene, zorg ervoor dat het een mooi en eerbiedig grafmonument wordt.

https://www.andersgedenkmonumenten.nl/