De kamervraag
Image default
Auto’s en Motoren

Is dat duur, een auto leasen?

Misschien overweeg je een auto te leasen, maar vraag je je af of je dan eigenlijk niet duurder uit bent dan wanneer je de auto zelf aanschaft. Als je de maandelijkse termijnen die je betaalt voor een leaseauto vermenigvuldigt met de looptijd van het contract, kom je veel duurder uit dan de aankoopwaarde van de auto. Maar verkijk je er niet op. Dat is immers niet alles wat je betaalt aan een auto. Het kan zijn dat je uiteindelijk met lease goedkoper uit bent.

Wat ben je eigenlijk kwijt aan de koop van een auto?

Als je een auto direct helemaal afbetaalt, geef je een groot bedrag ineens uit. Als je dat geld op een spaarrekening had laten staan, had je er rente over ontvangen die je bij uitgave dus misloopt; dat heet rentederving. Die rentederving moet je eigenlijk incalculeren bij de kosten van je aanschaf. Financier je de auto met een lening, dan ben je met de rente die je daarop betaalt, vrijwel altijd (veel) duurder uit dan met lease. Daarnaast zijn onderhoud en reparatie doorgaans hoge kostenposten, terwijl die met een leasecontract meestal geheel door de leasemaatschappij betaald worden.

Goedkoop auto leasen door zorgvuldig lezen

En hoe zit het met de kleine lettertjes van zo’n leasecontract? Soms betaal je hoge naheffingen als je het vastgelegde aantal kilometers overschrijdt, en je contract beëindigen kan alleen tegen een hoge afkoopsom. Let dus goed op wat er in je contract is opgenomen en zorg dat je binnen de regels blijft. Leasetermijnen worden lager naarmate de looptijd van het contract langer is. En aan het eind van je contract ruil je de auto als je wilt gewoon om voor een nieuwe – weer zonder de aanschafprijs te hoeven betalen. Zo bezien is lease juist goedkoop. Auto leasen hoeft dus niet duurder te zijn dan eigen bezit.

http://www.goedkoopautoleasendirect.nl/