De kamervraag
Image default
Woningen

Kan een alarmsysteem in een vochtig huis kwaad?

Een alarminstallatie in de buurt van vochtige muren, is dat gevaarlijk?

 

Je zou je kunnen afvragen of een alarminstallatie in een vochtig huis gevaarlijk is. Op de pagina over alarmsystemen van beveiliging vergeleken kan je informatie vinden over alarminstallaties maar het antwoord op deze vraag is niet zo eenduidig te geven. Veel hangt af van de situatie van de installatie en het huis. In sommige gevallen is dit erg gevaarlijk voor kortsluiting maar als het enkel om wat schimmel in de kelder gaat, dan spreekt het voor zich dat een alarmsysteem op de eerste verdieping van een woning hier niet onder zal lijden.

 

Waarom is een vochtig huis gevaarlijk voor een alarm?

Het zou kunnen dat in een vochtig huis, waar er schimmel op de muren en op de grond in verschillende kamers van een woning zijn, de kabels van het alarmsysteem worden aangetast. Uiteindelijk kan dit resulteren in vocht dat in contact komt met elektriciteit. En we weten allemaal dat vocht en elektriciteit geen goede combinatie is. Hierdoor kan kortsluiting ontstaan. Die kortsluiting kan vervolgens brand tot gevolg hebben. Heb je dan geen rookmelder in je huis, dan kan die brand catastrofale gevolgen hebben. Als je geen deftige brandbeveiliging door middel van bijvoorbeeld een rookmelder  hebt voorzien, dan kan zelfs de brandweer weinig doen om je huis te redden. Heel wat dure spullen kunnen verloren gaan op die manier. Bedenk je maar eens dat alle fitness toestellen in je fitness zaal verbranden. Dan is de loopband die je gevonden hebt via http://www.loopbanden-vergeleken.be/elektrische-loopbanden/ helemaal verloren.

 

Moet ik schimmel bestrijden in een woning met een alarmsysteem?

Los van het feit of er een alarm is geïnstalleerd in de woning, is het uiterst belangrijk om schimmel te bestrijden. Ook zonder kortsluiting is schimmel in huis erg nefast voor je gezondheid. Het maakt dan niet uit of dit komt door condensatievocht, doorslaand vocht, opstijgend vocht op lekkage. Het feit dat er vocht in contact komt met elektriciteit maakt het enkel maar erger. Dus ja, schimmel moet je steeds zo snel mogelijk bestrijden. Dit kan je zelf doen of je kan vochtbestrijding hulp inschakelen om alle vocht in huis te bestrijden en zo tot een gezonde woning te komen. Hoe vroeger je er bij bent, hoe minder de hele operatie je zal kosten.

 

Moet ik mijn alarminstallatie weghalen wanneer er vocht in huis wordt gedetecteerd?

Wanneer het vocht een alarmerend niveau heeft behaald kan het verstandig zijn om het alarm weg te halen uit de woning of op zijn minst de elektriciteitstoevoer stop te zetten zodat er geen kortsluiting tot stand kan komen. In de meeste gevallen zijn deze drastische maatregelen niet nodig en is het voldoende om tijdig het vocht te bestrijden. Maak je gebruik van waterbestendige IP camera’s en over het algemeen een alarm dat tegen water of vocht kan, dan is dit zeker niet nodig.

 

https://beveiliging-vergeleken.be/alarmsystemen/