De kamervraag
Image default
Woning en Tuin

Alles wat je moet regelen wanneer een dierbare overlijdt

Wanneer een geliefd persoon in jouw directe omgeving overlijdt en jij blijft als nabestaande achter, dan moet er – te midden van alle verdriet -5 op korte termijn veel geregeld worden. Veel nabestaanden merken als het zo ver is wat er allemaal qua regelwerk op hun af komt. Maar wat zijn de belangrijkste zaken om goed af te wikkelen na een overlijdensgeval in jouw directe omgeving? Je leest het in dit artikel.

De belangrijkste praktische zaken om te regelen

Direct na het heengaan van je dierbare moeten er diverse praktische zaken geregeld worden. Informeer de arts van je naaste en zorg dat je een verklaring van overlijden krijgt. Doe bij de gemeente waar de overledene staat ingeschreven aangifte van overlijden. Alle familieleden en bekenden van de overleden persoon moeten ook (telefonisch, persoonlijk, via een rouwkaart of advertentie) in kennis worden gesteld van het overlijden. Als de betreffende persoon een uitvaartverzekering had, neem dan contact op met de uitvaartonderneming om de begrafenis of crematie goed te regelen. Controleer in deze fase ook of de overledene een testament of wilsbeschikking heeft laten opstellen. Verder moet de overleden persoon bij diverse instanties en bedrijven afgemeld worden, zoals banken, verzekeraars, uitkeringsinstanties, goede doelen, eventuele clubs en verenigingen, et cetera.

Het huis van je dierbare verkopen

Naast al het directe regelwerk is de woning van je geliefde verkopen belangrijk. Door ervoor te kiezen om aan Bagro Vastgoed je huis te verkopen na overlijden van een dierbare, weet je zeker dat je de betreffende woning snel en voor een mooie prijs van de hand kunt doen. En dat is natuurlijk al een hele zorg minder!

Denk na over het al dan niet aanvaarden van de erfenis

Als directe nabestaande en/of bloedverwant van de overleden dierbare is de kans aanwezig dat je recht hebt op een deel van de erfenis. Denk er voor jezelf over na of je de erfenis wilt aanvaarden of niet. Aanvaard je de nalatenschap, dan ben je ook aansprakelijk voor eventuele schulden van de overleden persoon. Er is ook een tussenweg: beneficiaire aanvaarding van de erfenis. Dit kost zo’n 130 euro en is verstandig als je niet zeker weet of de overledene wel of geen (grote) schulden heeft.