De kamervraag
Image default
Vervoer en transport

Aanhanger verlichting. Wat voor lichten zijn er en aan welke regels moet je voldoen?

Waarom is verlichting op de aanhanger belangrijk

Het belangrijkste is dat goede aanhangwagen verlichting voor je eigen veiligheid en voor de veiligheid van andere weggebruikers zorgt. Verder is het ook vervelend om een boete te krijgen voor het niet voldoen aan de regels die zijn vastgesteld.

Welke verlichting moet aanwezig zijn op een aanhanger?

In de regelgeving staat dat er aardig wat lichten aanwezig moeten zijn op een aanhanger. Een aanhanger heeft twee achterlichten nodig, twee remlichten, twee richtingaanwijzers en kentekenverlichting nodig. Deze vier onderdelen lijken logisch maar daar blijft het niet bij. Als we dan verder gaan kijken dan zijn er nog een aantal andere regels met betrekking tot verlichting waar een aanhanger aan moet voldoen. Een aanhanger moet verder deze verlichting bevatten: twee rode retroreflectoren aan de achterkant, twee witte retroreflectoren aan de voorkant, twee markeringslichten aan de voorkant en twee aan de achterkant. En nee dan zijn we nog niet klaar verder moeten er ook ambergele retroreflectoren aan de zijkant zitten en een achteruitrijlicht zijn toegebracht en moet er een mistachterlicht aanwezig zijn. Ja dat zijn veel verschillende soorten lichten.

Er zijn ook nog lichten die je moet toevoegen als een aanhangwagen langer is dan 6 meter is. Zo moeten op deze aanhangwagen zijmarkeringslichten zitten en moeten op de zijkant  van het voertuig lijnmarkeringen te zien zijn. Als een aanhangwagen breder is dan twee meter en tien centimeter dan moet er ook een lijnmarkering komen aan de achterzijde.

Welke kleuren moeten de lichten zijn op een aanhanger?

Nu we alle lichten hebben besproken die op een aanhanger aanwezig moeten zijn is het goed om te kijken naar welke kleuren deze lichten moeten hebben. Er zijn drie lichten waar de verlichting aan moet voldoen. Dit zijn de lichten die wit moeten zijn: achteruitrijlichten, markeringslichten (voor) en kentekenplaatverlichting. Dan de lichten die rood moeten zijn, dat zijn deze: de achterlichten, remlichten, mistachterlichten en markeringslichten (achter). Dan zijn er ook nog lichten die alle meerdere kleuren mogen zijn. De richtingaanwijzers mogen rood of geel uitstralen. De lijnmarkeringen aan de zijkant mogen wit of geel zijn en de lijnmarkeringen aan de achterkant mogen alle drie de kleuren zijn.

Controleer voordat je op pad gaat met je auto en aanhanger goed of je aan de regels voldoet die eerder hier zijn vermeld. Als je alle lichten hebt op je aanhangwagen controleer deze ook voor de zekerheid elke keer als je van plan bent om te gaan rijden.

Voor goede aanhangerverlichting kunt u bijvoorbeeld terecht bij een specialist als https://www.aanhangeronderdelenshop.nl/. Succes!