De kamervraag
Image default
Particuliere dienstverlening

Inkomen veiligstellen voor je nabestaanden

Het is onvermijdelijk, we gaan uiteindelijk allemaal dood. Als we geluk hebben leiden we een lang leven en kunnen we wat we in ons leven hebben opgebouwd doorgeven aan de volgende generatie. Maar het kan ook gebeuren dat je vroegtijdig komt te overlijden. Wat dan? Ook dan zijn er manieren waarop je ervoor zorgt dat jouw nabestaanden zo goed mogelijk achterblijven.

De kosten drukken met een uitvaartverzekering

Wanneer je overlijdt komt er een uitvaart. Of dat nu om een crematie of een begrafenis gaat. Het is kost altijd geld. En dat geld komt ofwel uit jouw vermogen of je nabestaanden worden met deze kosten belast. Maar er is nog een derde optie. Je kunt een uitvaartverzekering afsluiten. De maandelijkse premie die je betaalt wordt opgepot en wanneer je overlijdt. Dit bedrag wordt dan gebruikt om de uitvaart van te bekostigen. Een uitvaartverzekering is niet duur en betaalt altijd uit maar het is tussentijds altijd mogelijk om deze levensverzekering af te kopen.

Inkomen veiligstellen met een overlijdensrisicoverzekering

Een tweede levensverzekering is de overlijdensrisicoverzekering. Je kunt een overlijdensrisicoverzekering afsluiten voor een vaste periode van 10, 20 of 30 jaar. Welke termijn hier precies aan vast hangt is afhankelijk van je eigen voorkeur en de voorwaarden van de verzekeraar. Op basis van deze termijn en andere eigenschappen, zoals je medische achtergrond en je leeftijd, maar ook het bedrag dat je verzekert, wordt je maandelijkse premie bepaalt. Kom je tijdens de looptijd van de verzekering te overlijden, dan wordt dit bedrag uitgekeerd aan je nabestaanden.

Schuldenvrij met een ORV gekoppeld aan de hypotheek

Heb je nog een hoge restschuld op je huis staan? Dan is het aan te raden om de overlijdensrisicoverzekering aan de hypotheek te koppelen. In dat geval wordt met het uitgekeerde bedrag eerst de hypotheek afbetaald. Zo komen je nabestaanden niet met hoge kosten te zitten en kunnen zij gewoon in hun vertrouwde omgeving blijven wonen.