De kamervraag
Image default
Kinderen

Kinderfietsen: Waarom is alles zo groot gemaakt?

Het zal snel opvallen als je met je kind een fiets gaat kopen, hij heeft vaak elementen die veel te groot zijn. Zo kan het kind bijvoorbeeld niet bij het stuur of is het zadel belachelijk groot voor een kind.

Dit heeft te maken met het feit dat fabrikanten van kinderfietsen gebruik maken van onderdelen die ook voor volwassen fietsen gebruikt worden. Daardoor worden simpele dingen voor kinderen ineens veel te groot, zoals een handvat, het stuk van het pedaal tot de fiets en de pedalen zelf.

Daarom is het aan te raden om bij het kopen van een fiets goed op te letten hoe de fiets bij het kind zit. Als er ergens iets niet helemaal goed zit, kan het verstandig zijn om zelf bepaalde onderdelen te laten vervangen.

Kinderfietsmerken

Het lijkt dus vaak alsof er speciale kinderfietsmerken zijn. Je kan bijvoorbeeld denken aan Loeki of Alpina, maar dit zijn eigenlijk gewoon onderdelen van respectievelijk Sparta en een ander groot fietsmerk. Het is dus vaak zo dat de plek waar de fietsen gemaakt worden nog steeds hetzelfde zijn en daarom worden ook dezelfde onderdelen gebruikt.

Er is een Nederlands merk, Volare Kinderfietsen, dat speciale fietsen voor kinderen produceert. Bij deze fietsen weet je dus zeker dat alle onderdelen speciaal voor kinderen gemaakt zijn. In andere landen is dit merk helaas nog niet helemaal goed te verkrijgen, maar als je dus een goede fiets wil voor je kind is het een idee om een ritje richting Nederland te maken.

Onderdelen zelf installeren

Anders is het dus een idee om bepaalde onderdelen die bij jouw kind niet helemaal goed zitten te vervangen door kinderonderdelen. Waarschijnlijk zal elke fietsenmaker je hiermee willen helpen of je doet het thuis zelf. De onderdelen kun je kopen via een fietsenmaker of via internet.

Sommige onderdelen kosten niks, zoals handvaten, maar als het om een grote ingreep gaat, is het handig om een fietsenmaker te laten beoordelen hoe het de klus beste aangepakt kan worden.

Het is uiteindelijk het allerbelangrijkste dat je kind op veilige en fijne manier leert fietsen en daarom is het belangrijk om goed te kijken naar hoe de fiets bij het kind zit.

 

http://www.kinderfietsenwinkel.be