De kamervraag
Image default
Kinderen

Eerste telefoon voor mijn kind: waar let je op?

Je kind vraagt er al lang om, maar op een gegeven moment komt bij jou ook de vraag op wanneer je je kind een telefoon geeft en waar je op moet letten. Vaak geef je je kind niet de duurste telefoon of krijgt je kind een oud toestel van jezelf. Waar let je op bij de eerste telefoon?

Leer je kind omgaan met een telefoon

Op de middelbare school wordt een telefoon ook vaak gebruikt in de les. Het is dus handig om alvast aan het gebruik van een telefoon te wennen in de laatste jaren van de basisschool. Ook heb je dan nog wat meer zicht op wat je kind doet. Je leert je zoon of dochter omgaan met internet, sociale media en de kosten van een telefoon. Ook privacy en het delen van informatie is een steeds belangrijker thema.

Afspraken maken

Maak afspraken met je kind over het gebruik van de telefoon. Hoeveel uur per dag mag je kind op de telefoon. Gaat deze tijd af van de afgesproken schermtijd? Er zijn ook apps waarbij je de schermtijd in kan stellen. Ook maak je afspraken over het gebruik van de telefoon tijdens het eten of ’s avonds voor het slapen gaan. Toon hierbij zelf het goede voorbeeld. Maak ook financiële afspraken. Wie betaalt de telefoon, een telefoonverzekering en het abonnement of ga je voor prepaid? Mag je kind apps downloaden waarvoor betaald moet worden of moet het sparen voor bescherming met bijvoorbeeld één van de iPhone 11 Pro Max telefoonhoesjes die online verkocht worden? Moet je kind gebruik maken van WiFi of sluiten jullie een data-abonnement af? Om je kind financieel bewust te maken, kan je het zakgeld verhogen en je kind daarvan abonnementskosten laten betalen.