De kamervraag
Image default
Hobby en vrije tijd

Wat is de mooiste wandeling van Frankrijk?

Je zult waarschijnlijk niet veel andere landen tegenkomen met zulke prachtige, goed gemarkeerde en toegankelijke paden als Frankrijk. Van wandelingen van 2 uur met panoramische uitzichten over de Alpen tot tochten over gletsjers, van paden langs bergmeren tot klifpaden die u naar oude kastelen brengen – Frankrijk heeft het allemaal. Wandelen in Frankrijk is een onvergetelijke belevenis. 

Maar wat Frankrijk onderscheidt van andere landen is hoe gemakkelijk het wandelen is. Begrijp ons niet verkeerd, je vindt er de moeilijkste wandelingen ter wereld, maar de wandelinfrastructuur is zo goed ontwikkeld dat het bijna onmogelijk is om te verdwalen. En de mooiste routes? Dit zijn de twee allermooiste! 

Tur du Mont Blanco

Als je in Frankrijk gaat wandelen, moet de Tour du Mont Blanc hoog op je lijstje staan. Dit is een fysiek veeleisende route, met ongeveer 9.000 meter cumulatieve hoogtestijging en -daling tijdens de gehele duur van de wandeling. Om deze reden wordt aanbevolen dat wandelaars een goede conditie hebben. De mentale moeilijkheidsgraad is echter vrij laag, aangezien het pad goed gemarkeerd is en het tijdens het wandelseizoen vrij druk is. Het is ook mogelijk om onderweg te stoppen bij de talrijke gîtes, of schuilhutten, voor een snack of koffiepauze halverwege de dag.

De TMB is niet voor niets een van de populairste langeafstandstochten in Europa en de rest van de wereld – het pad is toegankelijk vanaf meerdere locaties, doorkruist drie verschillende landen, en doorkruist prachtige landschappen, van hoogalpiene omgevingen tot bloemrijke weiden langs zachtstromende beekjes.

Colorado Provenzal

In de streek van de Luberon bevindt zich een van de natuurlijke hoogtepunten van de Provence: het Provenzaalse Colorado. In het gebied waar vroeger oker uit de grond werd gehaald, heeft zich als gevolg daarvan een zeer kleurrijk landschap gevormd. Oker is een natuurlijk pigment dat verschillende hoeveelheden ijzeroxide bevat, wat resulteert in verschillende kleuren van rood tot oranje. Als je in dit gebied wandelt, doen sommige landschappen je echt denken aan de beroemde landschappen in Colorado. Je vindt er allerlei rotsformaties met witte, rode en oranje kleuren – het is gewoonweg prachtig. Het doet bijna denken aan een Machu Picchu hike of bijvoorbeeld de Peruaanse Regenboogberg.

Het wandelpad is cirkelvormig en je vindt er verschillende soorten plekken, zoals de Sahara, de Schoorsteen der Feeën of de Witte Woestijn. Al deze plekken zullen je verbazen, vooral als je van foto’s van natuurlijke thema’s houdt. Het pad is het hele jaar open, behalve in januari. Zorg ervoor dat je goede wandelschoenen meeneemt, want de rotsen kunnen glad zijn, vooral na regen.