De kamervraag
Image default
Hobby en vrije tijd

Veel vrije tijd? 5 leuke tips en ideeën om je tijd slim te benutten

Zoek dé hobby die bij je past!

 

Vrije tijd is belangrijk. Zeker in Nederland waar werk minder centraal staat dan in andere landen. Een succesvolle carrière en een hoger salaris maken je niet per se gelukkiger. Vrije tijd betekent niet dat je niets doet. Je wilt je vrije dagen steeds goed vol plannen. Te veel vrije tijd zorgt er echter voor dat je je verveelt. Zorg dus voor een leuke activiteit om je dagen te vullen. Niets is leuker dan een hobby waar je naar kan uitkijken. Ben je nog op zoek naar een activiteit? Hieronder vind je vijf tips die je misschien kunnen helpen.

1. Wijnproeven

Als er een opleiding is waarbij je steeds om huiswerk zal vragen, is het een cursus wijnproeven wel. De wijnwereld is een bijzondere en speciale wereld. Er bestaan onnoemelijk veel verschillende wijnen, elk met hun eigen verhaal. Wijnproeven lijkt op zich heel makkelijk, maar er gaat toch heel wat oefening aan vooraf. Er bestaan verschillende technieken die je kan gebruiken om de verschillende geuren, smaken en kleuren van de wijnen te kunnen onderscheiden. Het is ook een kunst om dit alles onder woorden te brengen. Is de cursus afgelopen, kan je je kennis met je vrienden en kennissen delen. Ze zullen het vast niet erg vinden één of meerdere wijnavonden bij te wonen. 

2. Fotografie

Het is steeds interessant de wondere wereld van de fotografie te ontdekken. Fotografie is een creatieve uitlaatklep die zelfs stressverlichtend kan werken. Het dwingt je de wereld volgens nieuwe invalshoeken en perspectieven te bekijken. Met foto’s kan je speciale momenten keer op keer beleven. Nu alles digitaal is, is het gemakkelijk om herinneringen te bewaren. Iedereen zou daarom wat fotografie moeten leren. Je weet immers nooit hoe waardevol een foto kan zijn. Het enige nadeel is dat je in een kwaliteitsvolle camera moet investeren. Maar wie weet kan jij na een tijdje wel wat geld verdienen met het fotograferen.

3. Je eigen kleren maken

Vaak heb je het ideale kledingstuk in je hoofd, maar vind je niets naar je zin in de winkel. Waarom het dan niet zelf maken? Wil je geen cursus volgen, kan je de basistechnieken gewoon online vinden. Het zal enige oefening vergen, maar met wat oefening kan je van een idee in je hoofd een uniek kledingstuk maken. Iedereen kan kleding maken. Er kruipt heel wat tijd in, maar dat heb je er graag voor over als je graag creatief bezig bent. Het grote voordeel is dat de kledingstukken langer meegaan. De kledingstukken passen niet alleen perfect, ze passen ook nog eens bij jou als persoon. Je zal ze elk seizoen opnieuw aan de wereld willen tonen. 

4. Puzzelen

Na kleurboeken voor volwassen is puzzelen de nieuwste trend. Het gaat dan niet over kruiswoordraadsels, maar over ouderwetse legpuzzels. Puzzelen is niet alleen een hobby waar je uren mee gevuld krijgt, het is nog eens goed voor je ook. Om te beginnen wordt je hersenactiviteit geactiveerd. Je combineert de vindingrijkheid van de rechterhersenhelft met het logisch redeneren van de links helft. Verder helpt puzzelen je ook te ontspannen. Het zoeken van het passende puzzelstukje lijkt je geest te stimuleren om tot rust te komen. Bij het succesvol plaatsen van de puzzelstukjes, wordt tenslotte het gelukshormoon dopamine aangemaakt. Dit hormoon verklaart de blijdschap bij het afmaken van een puzzel.

5. Een kettlebell opleiding

Ben je een sportief iemand, dan zal een kettlebell opleiding je zeker aanspreken. De gietijzeren kettlebells zijn ontzetten populair tegenwoordig. Tijdens de opleiding wordt je klaargestoomd om zelfstandig lessen te geven. Je zal alles over het gebruik van de kettlebells leren. De tweedaagse opleiding omvat al de nodige vaardigheden, van de warming-up tot het maken van trainingsschema’s. Alle mogelijke oefeningen komen aan bod. Na de opleiding kan je vlot je eigen lessen organiseren. Hierdoor krijg je niet alleen de kans om dagelijks of wekelijks de fysieke conditie van verschillende sportievelingen te verbeteren, je blijft zelf ook steeds in topvorm. Elke les zal je steeds met een voldaan gevoel kunnen afsluiten. Je kan deze opleiding bij meerdere sportopleiders volgen. De opleider Sport&People biedt deze opleiding al aan voor €295. Voor het geld hoef je het dus niet te laten…

De gouden tip bij het zoeken van een hobby is om je interesses te volgen. Ga op zoek naar iets waar je je goed bij voelt. Zo geef je de verveling geen kans en loop je steeds vol energie rond!