De kamervraag
Image default
Hobby en vrije tijd

Soorten luchtbuksen, dit moet je weten!

Er zijn veel winkels en webshops waar ontzettend veel verschillende luchtbuksen te vinden zijn. Het kan zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet, door alle mogelijkheden die er zijn. Als je op zoek gaat naar een luchtbuks is het goed om te beginnen met de basis: welke soorten luchtbuksen zijn er allemaal en wat zijn de verschillen? Daarna kun je gaan kijken naar welke luchtbuks het beste bij jou past. Hieronder staan een aantal luchtbuksen beschreven, zodat je een idee krijgt welke soorten er allemaal zijn.

Veerbuksen

De meest bekende luchtbuksen zijn de veerbuksen. Er zijn verschillende varianten veerbuksen, namelijk: knikloopbuksen, zijspannerbuksen of luchtbuksen met een onderspanner. De knikloopluchtbuks is hier de meest bekende van. Bij een veerbuks span je de veer aan door de spanhendel of door het knikken van de loop. Als je vervolgens de trekker overhaalt, wordt de veer losgelaten en deze duwt vervolgens de zuiger naar voren. De zuiger perst vervolgens de lucht samen in de luchtbuks en daardoor wordt de kogel uit de loop geduwd. De veerbuksen zijn meestal enkel schots luchtbuksen, dit houdt in dat je voor elk shot een nieuw kogeltje in de buks moet doen.

Voor een beginnende schutter is de knikloopluchtbuks het meest geschikt. Deze luchtbuks is namelijk erg makkelijk in gebruikt. Ook voor de schietafstand is deze luchtbuks ideaal, omdat deze een gemiddelde schietafstand heeft.

Gasveerluchtbuksen

De gasveerluchtbuks lijkt erg op de veerbuks. In deze luchtbuks zit echter geen spiraalveer, maar een gasveer. De werking van de gasveerluchtbuks is verder hetzelfde als bij de veerluchtbuksen. De gasveer zorgt ervoor dat deze luchtbuks wat minder geluid maakt dan de andere luchtbuksen. Ook is een gasluchtbuks wat gemakkelijker aan te spannen en gaat hij over het algemeen wat langer mee, omdat de gasveer minder snel slijt.

PCP-luchtbuksen

Bij een persluchtbuks slaat een hamer tegen een ventiel, er wordt dan een deel lucht vrijgelaten waar vervolgens de kogel mee afgevuurd wordt. Persluchtbuksen zijn geschikt voor lange afstanden en zijn er krachtig. Ze werken nauwkeurig en je hebt nauwelijks terugslag. Deze luchtbuksen hebben vaak een kaliber tussen de 6,35 en 9 mm. deze grote kalibers zorgen ervoor dat de persluchtbuks zo veel kracht heeft.

Pompbuksen

De pompluchtbuks is de voorloper van de persluchtbuks. Ooit was dit een van de populairste modellen, maar nu is hij het meest interessant voor verzamelaars. Deze lichtbuks heeft een ingebouwde pomp, hiermee kan het luchtreservoir opgepompt worden. Het reservoir wordt gevuld naar de gewenste druk, als je de trekker overhaalt wordt de kogel door middel van deze druk weggeschoten.

CO2 luchtbuksen

De CO2 luchtbuks lijkt een beetje op de persluchtbuks, het verschil dat deze door vloeibare CO2-gas wordt aangedreven.

Er wordt een gaatje geprikt in het patroon, hierdoor stroomt de CO2 de verdampingskamer in, hier verandert het in gas. Als je vervolgens de luchtbuks afvuurt, wordt het CO2 gas gebruikt om het kogeltje af te vuren. Bij deze luchtbuksen heb je vaak de mogelijkheid om gebruik te maken van een magazijn, waardoor je snel achter elkaar door kunt schieten. Ook zit er geen zware pomp of veer in deze luchtbuks, wat hem een stuk lichter maakt. De CO2 luchtbuks is het meest geschikt voor het schieten van korte afstanden. Een voordeel van de CO2 luchtbuks is dat deze luchtbuks relatief rustig schietgedrag vertoont vergeleken met andere luchtbuksen.

Dit zijn de belangrijkste en bekende soorten luchtbuksen. Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een duidelijk beeld van de soorten luchtbuksen die er zijn. Misschien heb je zelfs wel inspiratie opgedaan om op zoek te gaan naar de geschikte luchtbuks voor jou!

Gerelateerde artikelen

Uitjes

Iets leuks doen op je vrije avond

Wat is de mooiste wandeling van Frankrijk?