De kamervraag
Image default
Gezondheid

Tips voor een gezondere leefstijl

Oud & Nieuw komt er weer aan, tijd voor goeie voornemens! Weet jij al wat je gaat doen? Meer sporten, minder op de bank hangen, meer water drinken in plaats van cola, en misschien dat dagelijkse stuk vlees een keer laten staan. Hier lees je wat handige tips om dat aantrekkelijker te maken. 

Eerst water, de rest komt later

Je moet je systeem goed doorspoelen en dat doe je het beste met water. Kraanwater is prima. Wanneer je thee of smoothies maakt, zorg dan dat je je keukenapparatuur af en toe behandelt met een waterontharder, Amfa 4000 bijvoorbeeld. Een Amfa 4000-waterontharder zorgt ervoor dat calcium en magnesium niet aan elkaar hechten en voorkomt zo kalkaanslag. Je kunt ook flessen bronwater kopen. Daarna wat ochtendgymnastiek of zelfs een simpel wandelingetje en je voelt je de rest van de dag fris en fruitig. Goed bezig!

Keto dieet, good old Montignac, Sonja Bakkeren, vegetarisch?

Je kunt kiezen uit allerlei diëten om af te vallen. Het keto dieet om buikvet kwijt te raken, de ouderwetse Montignac waarbij je bepaalde voedingsstoffen bewuster (niet) combineert, of het Sonja Bakker-dieet: verantwoord en op een natuurlijke manier afvallen. Maar het makkelijkst is eigenlijk om te kiezen voor een vegetarisch dieet. Het is sterk in opkomst omdat koks en producenten zó creatief zijn met het vervangen van vlees in maaltijden, dat je het niet eens meer mist. 

Donnie Aan De Kook

Check bijvoorbeeld hoe rapper Donnie dat doet in zijn programma Donnie Aan De Kook: die maakt traditionele gerechten niet alleen vegetarisch, maar zelfs vegan. Het is nog een geinige show ook: bekende Nederlanders komen bij Donnie in de keuken met hun favoriete gerecht, zoals Frans Bauer met zijn geliefde Foe Jong Hai. Donnie maakt deze net zo lekker klaar, zonder dierlijke producten. Het is verrassend welke ingrediënten hij kiest, en nog verrassender hoe zijn gasten reageren. 

Kikkererwten

Wie weet ben jij wel een keukenprins en krijg je lol in het bereiden van vegetarisch eten. Was het vroeger nog een ramp om dagelijks iets lekkers en vleesloos op tafel te toveren, anno 2020 is er zat keuze in zowel supermarkt als horeca. Met kikkererwten maak je heerlijke humus voor op brood (met gegrilde groenten!) of falafelballetjes. Maar wil je niet teveel gedoe aan je hoofd: De Vegetarische Slager heeft voor zo’n beetje elk stukje vlees wel een alternatief. De vega-industrie is aan een opmars bezig, de vraag wordt groter, dus de mogelijkheid om producten nog meer op vlees te laten lijken breidt uit. 

Geen taboe meer

Met vegetarisch eten ben je geen bijzonderheid, niemand kijkt er meer raar van op als je aangeeft geen vlees bij het eten te willen. Het taboe ligt eerder op de kiloknaller dan op jouw vega-burger. De zweem van geitenwollensokken-hippie in een bestel-eend die eromheen hing, is allang verdwenen. Terecht ook: je bewijst jezelf, het milieu en niet te vergeten heel veel dieren een goeie dienst. Kijk eens in het rond en denk erover na. Alvast een goed 2021!