Hennepolie of hennepzaadolie is een olie gemaakt van de hennepplant verkregen uit de zaden van de plant. Vaak wordt dit type olie genoemd onder de categorie superfood. Dit komt voornamelijk door de relatief hoge concentratie aminozuren en tevens een uitstekende verhouding van de belangrijke vetzuren. Daarnaast bevat het een aantal cruciale eiwitbouwstenen en bevat het veel macromineralen, spoorelementen en vitamines. Voorbeelden van mineralen en spoorelementen zijn: Ijzer, magnesium, alanine en vele anderen. Verder vind je onder andere de vitamines E, C en B. Het belangrijkste gezondheidsvoordeel van hennepolie is de verhouding in omegavetzuren. Zo is de verhouding omega 6 en omega 3, 3 staat tot 1. Deze verhouding is ideaal voor het menselijk lichaam en deze verhouding is dan ook precies terug te vinden in hennepzaadolie. Het eetpatroon van nu is volledig scheefgegroeid en de verhouding is ongeveer 20 staat tot 1. Deze grote verhouding kan wel degelijk een gezondheidsrisico vormen. En onderzoek toont aan dat dit een verhoogd risico met zich meebrengtr op hart- en vaatziektes, kanker en verschillende auto-immuunziektes. Deze ideale verhouding in omega 6 en omega 3 toont aan dat deze hennepolie erg goed is voor je.

Hennepolie in de keuken

De juiste verhouding van hennepzaadolie met betrekking tot omega 6 en omega 3 vetzuren is dus gezond voor het lichaam. Tevens heeft dit uitwerking op de hoeveelheid omega 9 in het menselijk lichaam. Omega 9 wordt namelijk zelf aangemaakt en de verhouding omega 6 en omega 3 in het lichaam beïnvloedt deze aanmaak van omega 9. Hennepolie is dus zeker een gezonde keuze om te gebruiken in de keuken en zeker wanneer je kiest voor de koudgeperste variant. Wanneer olie koudgeperst is betekend dit dat er zo min mogelijk voedingsstoffen verloren zijn gegaan tijdens de vervaardiging van de olie. Bij het gebruik van hitte tijdens het proces kunnen namelijk belangrijke voedingsstoffen verloren gaan. Tevens behoudt koudgeperste olie ook de natuurlijke kleur en smaak. Naast hennepolie is ook pompoenpitolie een gezonde keuze voor in de keuken. Pompoenpitolie bevat namelijk ook een behoorlijk aantal gezonde voedingsstoffen. Hennepzaadolie wordt in de keuken voornamelijk toegepast in koude gerechten die niet boven de 50 graden Celsius komen. Dit met dezelfde reden als waarom het koud geperst het beste tot zijn recht komt. Vandaar dat veel mensen ervoor kiezen om het te gebruiken in smoothies, salades en andere koude gerechten als pasta’s. Uiteraard kan er ook mee gebakken worden, maar dan verliest het wel een deel van de voedingsstoffen.