De kamervraag
Image default
Eten en drinken

Hoe wordt whisky gemaakt

Toen ik mijn eerste whisky dronk, was het alsof ik van mijn stoel viel. Wow, wat was dat sterk. Genieten van whisky, dat kwam pas later. Toen ik eenmaal een paar whisky’s geprobeerd had, begon ik smaakaccenten te onderscheiden. Langzaam ontdekte ik hoe veelzijdig whisky kan zijn. En als je eenmaal iets begint te waarderen, wil je er meer over te weten komen. Zo kom je vanzelf op het punt dat je de vraag stelt: hoe wordt whisky eigenlijk gemaakt?

De basis van whisky

Het maken van whisky is geen peulenschil. Hoewel de drank drie hoofdbestanddelen heeft (water, gerst en gist) zijn er tientallen, zelfs honderden verschillende whisky’s. Whisky produceren vergt vakmanschap, je volgt een eeuwenoud proces waarbij zelfs de kleinste verschillen tot een heel ander eindproduct leidt.

Mouten

Het maken van whisky begint met mouten. Dit proces, dat bij elke destilleerderij net wat anders gebeurt, duurt meerdere dagen. Wanneer de gerst gaat kiemen, wordt het met de hand verspreid over de moutvloer. Gedurende een week wordt de gerst regelmatig gekeerd, ondertussen wordt het zetmeel omgezet in suikers.

Drogen en gristen

Na het mouten wordt de gerst gedroogd in een droogoven (kiln). De meeste droogovens zijn turfgestookt. Dat is de reden dat whisky wat rokerig smaakt. Na het drogen worden de gerstkorels vermalen tot grist, een soort bloem.

Mashen

De grist wordt gemengd met zuiver water, waarna het een paar uur goed wordt geroerd. Dit levert een mash op, die wordt gemengd met gist.

Fermentatie en destillatie

Het mengsel mag een paar dagen fermenteren, waarna het een paar keer wordt gedestilleerd. Scotch wordt tweemaal gedestilleerd, terwijl Ierse whisky driemaal gedestilleerd wordt.

Rijpen

Na het destilleren heb je een drinkbare drank. Maar we willen geen drinkbare drank, we willen een overheerlijke whisky. Dus wordt de whisky nog enkele jaren gerijpt, meestal op een eikenhouten vat.

Whisky verdient geduld

Nu je weet hoe whisky gemaakt wordt, weet je ook wat het belangrijkste ingrediënt is. Het geheim van goede whisky is vakmanschap en geduld. Nog een reden om bij het drinken van whisky uitgebreid de tijd te nemen. De whisky verdient dat, toch?

Wil je nu de beste whisky?

Snap jij dat whisky tijd verdient, maar wil je wél nu direct een goede fles whisky bestellen? Kom dan naar www.elitewhisky.com en bestel de fijnste whisky die de wereld te bieden heeft. Je krijgt de topwhisky van je keuze binnen een paar dagen thuisbezorgd.