De kamervraag
Image default
Eten en drinken

Gekruide Zoete Aardappel – Walnoot Koekjes

Serveer deze gekruide, zoete aardappel koekjes met bramenjam en spek. Wij vinden ze lekker met roomkaas, jam of, voor de ultieme seizoen spread, een smeersel van pompoenboter.

Ingrediënten

Walnoot Kruimel:

  • 100 g bruine suiker
  • 60 g gehakte walnoten
  • 35 g bloem
  • 50 g suiker
  • 55 g gesmolten boter

Zoete Aardappelkoekjes:

  • 270 g zelfrijzend bakmeel
  • 55 g plus 2 eetlepels bruine suiker
  • 3 eetlepels bakpoeder
  • 1 1/2 theelepels Koosjer zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 1/8 theelepel gemalen piment
  • 3 eetlepels bakvet
  • 2 eetlepels boter, in blokjes van 1.2 cm gesneden
  • 325 g zoete aardappelpuree (van ongeveer 1 grote zoete aardappel, geschild, in stukjes gesneden en gekookt tot ze gaar zijn)
  • 60 ml plus 2 eetlepels melk
  • 2 eiwitten, opgeklopt

Bereiding

Maak de walnoten kruimel: combineer de bruine suiker, walnoten, bloem en suiker in een kom. Voeg de boter toe en meng goed tot een kruimelig geheel. Zet opzij.

Verwarm de oven voor op 205 ºC.

Maak de koekjes: combineer de bloem, bruine suiker, bakpoeder, zout, bakpoeder, kaneel en piment in een kom en meng goed. Voeg het bakvet en de boter toe; gebruik een deegsnijder of je handen om de boter in stukjes ter grootte van een erwt te breken. Zet opzij.

Meng in een keukenmachine de puree van zoete aardappelen en melk; pureer tot een gladde massa. Doe het mengsel met de bloem in de kom. Roer net zolang tot de droge ingrediënten vochtig zijn. Als het mengsel te droog is, voeg dan 1 tot 2 eetlepels melk toe.

Stort het deeg op een met bloem bestoven oppervlak en kneed het een paar keer. Klop met je handen het deeg in een 2.5 cm dikke rechthoek. Gebruik een 5 cm dikke koekjessnijder om zoveel mogelijk koekjes uit te snijden. (Je kunt de restjes verzamelen en herhalen om meer koekjes te krijgen, maar probeer het deeg zo min mogelijk te bewerken.)

Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk met eiwit en bestrooi royaal met de walnoot kruimel. Bak tot de koekjes mooi bruin zijn, ongeveer 12 minuten. Serveer warm.

Porties:

8 tot 12 koekjes

Neem eens een kijkje op aardappelshop.nl hier kunt u verscheidene producten voor onder andere dit recept verkrijgen.