De kamervraag
Image default
Electronica en Computers

Elektricien: het beroep van de toekomst

Een van de vervelende dingen van deze corona tijd is, dat je niet naar open dagen kan van opleidingen. Elke universiteit, HBO en MBO heeft wel een online programma en biedt de mogelijkheid om via Zoom, Skype of MS Teams met studenten en docenten in contact te komen. Toch is dit niet hetzelfde als echt langsgaan bij een opleiding, dan krijg je een hele andere indruk. Het is dus lastig kiezen, al helemaal als je geen idee hebt waar je goed in bent of wat je later wil worden. Gelukkig hebben we daar een oplossing voor! In dit artikel vertel ik je alles over het beroep van elektricien; welke opleiding je volgt, wat je werkzaamheden zijn en hoe dat is. Zo kan je toch een beetje beter je eigen pad kiezen.

 

Zoals het woord het al zegt, is een elektricien gespecialiseerd in elektriciteit: het aanleggen, monteren en onderhouden van elektrische installaties. Elektrische installaties is een heel breed begrip, er valt van alles en nog wat onder. Bijvoorbeeld meterkasten, verlichting, intercom- en video installaties, elektrische machines in fabrieken en in de infrastructuur. Als elektricien is het jouw taak dat de stroom veilig uit het stopcontact naar het apparaat wordt geleid en dat ook het gebruik van de apparaten veilig is.

 

Als je elektricien wil worden, dan ga je de opleiding elektrotechniek doen. Deze opleiding is door heel het land te doen. Op de opleiding leer je bijvoorbeeld hoe je een meterkast vervangen moet. Je leert hoe je storingen kan oplossen, je leert hoe je elektrische installaties kan onderhouden en je leert hoe je stopcontacten en schakelaars monteert. Dat is dus leehnavasor wat je als elektricien dagelijks doet. Je bent veel met mensen bezig, je komt bij ze thuis en lost hun problemen (wat betreft elektriciteit) op. Als je dan aan het eind van de dag thuis komt, kan je je met een blij gevoel op de bank laten zakken met een lekker drankje.

https://www.groenewegendelft.nl/