De kamervraag
Image default
Electronica en Computers

Alles over een brandalarm

Het is waarschijnlijk duidelijk dat er een aantal brandalarmen beschikbaar zijn, en tegen zeer uiteenlopende prijzen, zodat het moeilijk kan zijn de verschillen tussen optische, ionisatie- en hittealarmen te begrijpen. Deze gids is bedoeld om wat van die verwarring weg te nemen.

Wat is het verschil tussen de modellen?

Zoals gezegd zijn er drie soorten alarm, elk met zijn eigen gebruiksmogelijkheden.

Optisch alarm: Dit type rookmelder maakt meestal gebruik van een infraroodstraal tussen twee punten, waarbij het alarm wordt geactiveerd als de straal wordt verstoord. Net zoals een crimineel een alarm laat afgaan wanneer hij in een bankkluis of museum inbreekt, zal het alarm afgaan wanneer de straal wordt verbroken. Grotere rookdeeltjes worden het best gedetecteerd.

Ionisatiealarm: Deze alarmen gebruiken 2 kleine platen (één positief geladen, één negatief) en een bron van alfadeeltjes om een constante stroom te creëren die over de spleet tussen de platen loopt. Wanneer rook de kamer binnendringt, verstoort dit proces en wordt de lading onderbroken. Wanneer de lading daalt, gaat het alarm af. Deze alarmen zijn het best in het detecteren van kleinere rookdeeltjes.

Hittealarmen: Een hittealarm gaat af als de kamertemperatuur een bepaald niveau bereikt. Ze detecteren geen rook en mogen niet worden gebruikt als vervanging voor een rookalarm, maar moeten worden gebruikt ter ondersteuning van deze alarmen voor een betere branddetectie.

Waarom zijn er verschillende soorten brandalarmen nodig?

Er bestaan verschillende soorten brandalarmen vanwege de verschillende soorten brand. Geloof het of niet, maar branden werken op verschillende manieren, afhankelijk van wat er brandt, en het is belangrijk om de brand zo snel mogelijk te identificeren. Verschillende alarmen zijn beter in het ontdekken van verschillende branden, en het kiezen van het juiste alarm voor de juiste kamer kan op een dag uw leven redden.

Branden kunnen bijzonder rokerig zijn, vaak veroorzaakt door het verbranden van papieren of kleding enz. en branden snel, waardoor kleinere rookdeeltjes worden geproduceerd. De ionisatiealarmen zijn beter in het detecteren van deze branden.

Andere branden kunnen veel minder rokerig zijn, en zijn vaak moeilijker te detecteren, en worden veroorzaakt door het verbranden van tapijten, sofa’s of elektrische apparaten. Deze branden hebben de neiging minder snel te branden en produceren grotere rookdeeltjes. Optische alarmen zijn beter in het detecteren van deze branden.

Welk brandalarm heb ik nodig?

Dit artikel is bedoeld als een algemene gids, en voor meer gedetailleerd veiligheidsadvies is het sterk aanbevolen dat u contact opneemt met uw plaatselijke brandweer. Dit gezegd zijnde, kan de onderstaande informatie u helpen bij uw beslissing.

Optisch alarm: Woonkamer, eetkamer, hal
Ionisatie alarm: Slaapkamers, inloopkasten
Warmte alarmen: Stoffige ruimtes zoals garages, niet verbouwde zolders enz. waar het stof de andere alarmtypes zou kunnen storen.
De alarmen werken op batterijen of op het lichtnet met batterijreserve. Het lichtnetalarm blijft nog enige tijd werken nadat de stroom is uitgevallen, maar alleen als reserve. In dat geval moet de netvoeding onmiddellijk worden hersteld, of moet de batterij worden vervangen.

Sommige alarmen kunnen zelfs onderling worden verbonden, wat betekent dat als één alarm afgaat, alle alarmen afgaan. Dit is zeer nuttig in grotere eigendommen waar één alarm misschien niet door iedereen wordt gehoord. Het is de bedoeling dat iedereen meteen alarm slaat – zodra er brand uitbreekt – en als de alarmen met elkaar verbonden zijn, kan dit worden bereikt.

Branden zijn verantwoordelijk voor een groot aantal sterfgevallen per jaar, zoals we allemaal weten van de reclamespotjes op televisie of radio. Dit is een feit, en het kan sterk worden verminderd door gewoon te controleren of uw alarm werkt en of het het juiste alarm is voor de plaats waar het is geplaatst. Wees u ervan bewust dat alarmen na een bepaalde tijd aan vervanging toe zijn, en het is de moeite waard het apparaat te controleren en de vervangingsdatum te noteren. Als u niet zeker bent, neem dan contact op met uw plaatselijke brandweer.

 

https://www.securitythuis.nl/