De kamervraag
Image default
Dienstverlening

Op reis naar Afrika? Let op deze vaccinaties!

Een reis naar Afrika staat hoog op de wensenlijst van veel avontuurlijke reizigers. Afrika heeft prachtige natuur, verschillende culturen en wilde dieren om te ontdekken. Maar voordat je op avontuur gaat, moet je ervoor zorgen dat je gezond blijft. Afrika heeft een aantal gezondheidsrisico’s, dus je moet weten welke prikken je nodig hebt voordat je taxi’s Schiphol boeken gaat en het vliegtuig in stapt. Welke vaccinaties heb je nodig? Lees er hier meer over!

Gele koorts

Een van de belangrijkste vaccinaties voor Afrika is de gele koorts vaccinatie. Deze ziekte wordt verspreid door muggenbeten en komt voor in veel Afrikaanse landen. Sommige landen in Afrika vereisen zelfs een bewijs van gele koorts vaccinatie voordat je het land binnenkomt. Zorg ervoor dat je deze vaccinatie ruim van tevoren krijgt, omdat het enkele weken kan duren voordat de bescherming volledig is.

Difterie, Tetanus en Polio (DTP)

De DTP-vaccinatie beschermt tegen difterie, tetanus (klem) en polio. Deze ziekten kunnen worden overgedragen door besmet voedsel, water of insectenbeten. Hoewel polio in veel Afrikaanse landen onder controle is, is het nog steeds essentieel om deze vaccinatie up-to-date te houden, vooral als je in landelijke gebieden reist.

Hepatitis A en B

Hepatitis A en B zijn virale infecties die je kunt oplopen door besmet voedsel, water of onbeschermde intiem contact contacten. Afrikaanse landen hebben verschillende niveaus van deze ziekten, dus het is verstandig om je te laten vaccineren, vooral als je van plan bent om langere tijd in Afrika te verblijven.

Malaria

Hoewel er geen vaccinatie is voor malaria, is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen als je naar een malariagebied in Afrika reist. Neem dus antimalariamiddelen zoals Malarone of Doxycycline en probeer muggenbeten te voorkomen door gebruik te maken van muggenwerende middelen en beschermende kleding.

Meningitis

Meningitis kan voorkomen in de zogenaamde “meningitisgordel” van Afrika, die zich uitstrekt van Senegal tot Ethiopië. Als je van plan bent om door dit gebied te reizen, overweeg dan een vaccinatie tegen meningitis. Het risico varieert afhankelijk van het seizoen en de specifieke regio, dus raadpleeg een arts voor advies.

Tyfus

Tyfus is een bacteriële infectie die wordt verspreid door besmet voedsel en water. Afrika heeft enkele gebieden waar het risico op tyfus hoger is, vooral in drukbezochte stedelijke gebieden. Een tyfus vaccinatie kan je beschermen tegen deze ziekte.

Cholera

Cholera komt sporadisch voor in sommige Afrikaanse landen, vooral tijdens uitbraken. Het vaccin tegen cholera is meestal alleen nodig als je in een gebied met een hoog risico verblijft of als er een uitbraak is.

Waar moet je nog meer op letten?

Naast de bovengenoemde vaccinaties kun je ook routinematige vaccinaties zoals mazelen, bof en rubella (MMR), waterpokken en griep up-to-date houden. Deze ziekten kunnen ook voorkomen in Afrika, en het is belangrijk om volledig beschermd te zijn.