De kamervraag
Image default
Banen en opleidingen

Outplacementbureaus: zorg voor een plan B

Stel, je hebt een leuke baan met een vast contract. Je zit al een aantal jaren in dezelfde functie en het bevalt je eigenlijk prima. Niks om je zorgen over te maken zou je zeggen. Toch is dit een gevaarlijke situatie en benadrukken outplacement adviseurs het belang van een plan B.

Wie jarenlang in dezelfde functie gezeten heeft binnen dezelfde organisatie loopt namelijk het gevaar om ongemerkt ‘vast te roesten’. De afstand tot de arbeidsmarkt wordt steeds groter, zonder dat de werknemer dit door heeft. Werknemers met een vast contract lopen vanzelfsprekend minder risico om op straat te komen staan. Door het gebrek aan urgentie ontstaat echter wel het gevaar om minder na te denken over de eigen ontwikkeling en loopbaan. Wanneer zo iemand na een reorganisatie of arbeidsconflict toch op straat komt te staan, is er een probleem. Iemand met eenzijdige werkervaring heeft namelijk aanzienlijk minder kansen op de arbeidsmarkt dan iemand die zichzelf is blijven ontwikkelen.

Outplacement adviseurs zeggen daarom niet onterecht dat het belangrijk is om het dak te repareren terwijl de zon schijnt. Met andere woorden: blijf werken aan je eigen ontwikkeling, ook wanneer hier geen directe urgentie voor is en zorg voor een plan B. In de praktijk betekent dit dat het van belang is dat je in een functie af en toe nieuwe taken op je neemt, een cursus volgt en nadenkt over de mogelijkheid voor een andere functie in het geval dat je functie komt te vervallen. Dit betekent niet dat je als werknemer constant angstig moet zijn voor je baan, maar wel dat je realistisch moet nadenken over de mogelijkheid dat je functie ooit komt te vervallen. Outplacement adviseurs adviseren om hier rekening mee houden door jezelf te blijven ontwikkelen en zo te zorgen dat je aantrekkelijk blijft voor de arbeidsmarkt.  Meer over outplacement vindt u op de website van Werkcontact Outplacementbureau.

https://www.outplacementverzekering.nl