De kamervraag
Image default
Auto’s en Motoren

De stekkers voor een Elektrische auto

Of u uw elektrische auto nu thuis, op het werk of in een openbaar station wilt opladen, één ding is essentieel: het stopcontact van het oplaadstation moet overeenkomen met het stopcontact van uw auto. Om preciezer te zijn, de kabel die het laadstation met uw auto verbindt, moet aan beide uiteinden de juiste stekker hebben. Klinkt logisch, toch? Er bestaan vier soorten stekkers: twee voor wisselstroom (AC) waarmee opladen tot 43 kW mogelijk is en twee voor gelijkstroom (DC) waarmee snelladen tot 350 kW mogelijk is.

Laten we beginnen met wisselstroom. Er zijn twee soorten wisselstroomstekkers:

Type 1 is een enkelfasige stekker en is standaard voor EV’s uit Amerika en Azië. Hiermee kunt u uw auto opladen met een snelheid tot 7,4 kW, afhankelijk van het laadvermogen van uw auto en de capaciteit van het elektriciteitsnet. 

Type 2-stekkers zijn drienfase stekkers omdat ze drie extra draden hebben om stroom door te laten. Ze kunnen uw auto dus natuurlijk sneller opladen. Thuis is het hoogste laadvermogen 22 kW, terwijl openbare laadstations een laadvermogen tot 43 kW kunnen hebben, opnieuw afhankelijk van het laadvermogen van uw auto en de capaciteit van het elektriciteitsnet.

In Europa is de type 2 AC lader, een driefasige stekker, de standaard en de meeste laadstations hebben een laadkabel met een type 2 stopcontact. Maar let op, sommige oplaadstations hebben een vaste kabel. Een vaste kabel kan heel zinvol zijn op plaatsen waar u altijd dezelfde auto oplaadt, zoals thuis of op een vaste werknemers parkeerplaats. Het is handig omdat u dan geen kabel in uw auto hoeft mee te nemen. Let er wel op dat als je je auto oplaadt aan een openbaar oplaadstation met een vast snoer, je moet controleren of de aangesloten kabel in het stopcontact van je auto past.

Laten we twee korte voorbeelden bekijken. Heb je een Renault Zoe en woon je in Europa? Dan kun je deze opladen aan een openbaar station met een laadkabel met type 2 stekkers aan beide uiteinden (type 2 naar type 2). De maximumsnelheid kan oplopen tot 43 kW.

Wat doet u nu als u in Europa woont en een Aziatische auto rijdt zoals de Nissan LEAF? Wel, u hebt een kabel nodig die de stekker van type 2 van het laadstation verbindt met het stopcontact van type 1 van uw voertuig (type 2 naar type 1). De maximumsnelheid bedraagt dan 7,4 kW.

 

https://www.voldt.nl/laadkabel-type-2