De kamervraag
Image default
Aanbiedingen

Wat is mediation?

Mediation is het oplossen van een conflict onder begeleiding van een mediator. Dit kan in een persoonlijk gesprek maar ook online is dit mogelijk. Het zal niet veel in kosten schelen maar het kost wel minder tijd je niet hoeft te reizen. Het is meestal via een video verbinding maar de meeste mensen kiezen toch liever voor een echt gesprek.

De gesprekken met een mediator doe je samen met beide partijen. Je zit dus met z’n drieën rond de tafel om samen tot een oplossing te komen. Dit komt vaak voor tijdens scheidingen waarbij er geen ruzie is. Als er wel ruzie is tussen beide partijen wordt vaak een advocaat ingehuurd. Bij andere takken zoals Arbeidsrecht zul je mediation niet zo snel zien omdat daar eerder advocaten worden ingehuurd. De mediator is gespreksleider en begeleidt het proces. Hij of zij zorgt dat iedereen zijn verhaal kan doen en dat er goed op zoek kan worden gegaan naar een juiste oplossing. Er worden afspraken gemaakt en die worden op papier gezet. Een mediator heeft meestal een juridische achtergrond. Als je een mediator in wilt schakelen kan dit  vaak ook via een advocatenbureau waar ook mediators in dienst zijn. Een mediator kan ook een andere achtergrond hebben.  Als er geen oplossing uit komt kan de zaak ook bij de rechter worden voorgelegd. Dit kan ook door middel van een mediator maar soms moet de rechter de beslissing nemen.

De prijzen voor een mediator verschillen maar meestal is dat ongeveer 180 euro per uur. De kosten zijn voor gezamenlijk en worden meestal gelijk verdeeld. Er kunnen ook afspraken worden gemaakt wie er meer betaalt dan de ander. Mediation duurt meestal rond de twee tot acht uur verdeeld over het aantal gesprekken dat er worden gevoerd.

Als je een mediator wilt zoeken kun je het beste op regio zoeken. Denk aan Mediator Delft als voorbeeld. Dit is qua reiskosten en tijd makkelijker te doen.

https://www.ebhlegal.nl/